-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A gránátalma (Punica granatum) tápértéke
A gránátalma a "szuper gyümölcsök" új kulináris irányzatot képviselő ételeknek az egyik fő alkotóeleme. A gránátalma egy cserje vagy kistermetű fa, amely a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozik, a Punica nemzetséghez. Tudományos neve Punica granatum.
A gránátalma fa állítólag Indiából származik, kifejlett korban eléri az 5-8 m magasságot. Az indiai szubkontinensen széles körben termesztik gyümölcse miatt, különösen elterjedt Iránban, a Kaukázus vidékén és a mediterrán vidékeken.
A fának kerek és a fajtától függően élénkpiros, bíbor vagy sárgás-narancssárgás színű gyümölcse van. A gránátalma 6-10 cm átmérőjű és 200 g a súlya. A gránátalma héja kemény.
A gyümölcs belsejét membránszerű falak osztják fel egységekre. Mindegyik egység belsejében található lédús, piros, rózsaszínű gyümölcshús és magvak, amelyek lehetnek puhák vagy kemények (attól függően, hogy mennyire érett a gyümölcs).
A gránátalma az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs; leve, aromája és színe révén fontos alkotóeleme a "super-fruits" új kulináris irányzatnak.
A gránátalma az egészségre kifejtett jótékony hatásai
A gyümölcs nem tartalmaz sok kalóriát, illetve telített zsírokat, de nagyon gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.
- Gazdag oldódó és oldhatatlan rostokkal, 4g/100 mg rostot tartalmaz (ami 12%-t képezi a napi ajánlott bevitelnek), nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és megakadályozza a székrekedést. A gránátalma ajánlott olyan diétában, aminek a testsúly ill. a koleszterin szint csökkentése a cél. A gránátalma rostjai, ha jelen vannak a mindennapi étrendben, akkor bizonyítottan segítenek a végbélrák elleni küzdelemben.
- Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin lecsökkenti a szívbetegségek előfordulását azáltal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabad gyököket.
- Gazdag C vitaminban, 17%-át nyújtja a 100 g napi ajánlott bevitelnek. A C vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása, elősegíti a szervezet védekezőképességét a kórokozókkal, illetve a szabad gyökökkel szemben.
- A gránátalma rendszeres fogyasztása hatékony a prosztatarákkal, a jóindulatú prosztata túltengéssel, a cukorbetegséggel, és a nyirokcsomó daganatokkal szembeni harcban.
- Tartalmaz olyan B vitaminokat is, mint pl. a pantotén-sav (B5 vitamin), folsav, pyridoxin, K vitamin és olyan ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, a réz, a kálium és a mangán.