Mennyi tápérték van a gránátalmában? - 2. rész

Mennyi tápérték van a gránátalmában? - 2. rész
A gránátalma egy cserje vagy kistermetű fa, amely a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozik, a Punica nemzetséghez. Latin neve Punica granatum. Ebből a részből megtudhatjuk a gránátalmában található vitaminok pontos mennyiségét, valamint azt, hogy mi minden készíthető belőle.

A gránátalma (Punica granatum) felhasználása

A gránátalma osztályozása és tárolása

A legfinomabb gránátalmákat Afganisztán közép és keleti tartományaiban termesztik. Az érett gyümölcsnek jellegzetes színe van és enyhe ütésre fém hangot ad. A gránátalmát érés előtt kell leszedni, mert ha túlérik, kireped, a magjai pedig fogyaszthatatlanul keménnyé válnak.

Az üzletekben válasszuk azokat a gránátalmákat, amelyeken nincsenek zúzódások, repedések vagy penésznyomok. Általában sokáig eláll a polcokon, 5-8 napig szobahőmérsékleten, de hűtőben is tartható.

 

Konyhai felhasználása

Mossuk meg a gyümölcsöt, vagy öblítsük le langyos vízzel, hogy szobahőmérsékletűvé váljon, ha hűtőben volt.

 

 

 

 

Hogy teljességében élvezhessük az erős aromáját, fogyasszuk anélkül, hogy bármit is hozzáadnánk. Általában, kézből fogyasztható, hosszában kell bevágni, hogy a cikkek szétváljanak.

A sziruppal teli zsákocskák így kivehetők, valamint a fehér hártya és a héj elkülöníthető a húsos résztől. A piros húsos rész elkülönítése egyszerűbb, ha egy kis tál víz fölött ütögetjük, így a magok leszállnak a víz aljára a húsos rész pedig felemelkedik. Távolítsuk el a vizet és különítsük el a magvakat.

A húsos rész jól mutat bármilyen ételen.

 

Tálalási ajánlatok

A gyümölcsöt a legtöbb esetben, friss almaléként fogyasztják. A lé különböző formákban használható, használják levesek, zselék, szorbetek és mártások ízesítésére. A gránátalma leve borrá is érlelhető.
A gyümölcs használatos a hagyományos perzsa étel, a „fesejan" elkészítéséhez, ami gránátalmalevet, őrölt mogyorót, főtt  vagy csirkét, rizst, és egy finom levest, - ash-e-anart tartalmaz.

 

A gránátalma tápértéke/100 g

 

 

 

Fő összetevői Tápérték

Javasolt napi bevitel

százaléka

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Összes zsír

Koleszterin

Rost

83 Kcal

18.70 g

1.67 g

1.17 g

0 mg

4 g

4%

14%

3%

6%

0%

11%

Vitaminok

Flosav

Niacin

Patoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

K-vitamin

K-vitamin

38 mcg

0.293 mg

0.135 mg

0.075 mg

0.053 mg

0.067 mg

0 IU

10.2 mg

0.60 mg

16.4 mcg

9.5%

2%

3%

6%

4%

5.5%

0%

17%

4%

14%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

3 mg

236 mg

0%

5%

Ásványok

Kalcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Szelén

Cink

10 mg

18%

0.30 mg

12 mg

0.119 mg

36 mg

0.5 mcg

0.35 mg

1%

0.158 mg

4%

3%

5%

5%

1%

3%

Fito-tápanyagok

Béta-karotint

Crypto-xantin béta

0 mcg

0 mcg

__

__

 

értékelés