Mennyi tápérték van az őszibarackban? -1. rész

Mennyi tápérték van az őszibarackban? -1. rész
Finom és rendkívül népszerű a Kínából származó őszibarack, amelyet a Selyemutat használó kereskedők terjesztettek el. Ez a gyümölcs a Prunus persica nevet viseli és a Prunus nemzetségbe, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Gyakorlatilag, az őszibarack „csonthéjas", mivel tulajdonságai hasonlatosak a prunus nemzetségébe tartozó olyan gyümölcsökhöz, mint a szilva, a nektarin, a mandula és a ringló.

Az őszibarackfa kb. 7-9 méter magasra nő, és lédús gyümölcse miatt nagy mennyiségben termesztett Európában. Attól függően, hogy melyik országból származik, az őszibaracknak több fajtáját különböztetjük meg, színük, méretük és sajátosságaik alapján.

 

 

A fa májustól szeptemberig ontja bőséges termését. Az őszibarack mérete, olyan, mint egy kisebb alma, 7-10 cm átmérőjű és kb. 130 gr. A héja selymes, kisebb hosszanti bevágással. A belső húsos része lédús; fajtól függően, lehet krémszínű vagy sárgás. A közepén ehetetlen mag van, a gyümölcs íze pedig lágyan édes, aromás.

 

Az egészséges érett barack jótékony hatása:


  • A lédús, húsos, ízletes őszibarack kalóriaszegény, nem tartalmaz telitett zsírokat, azonban ásványi anyagokban, vitaminokban és más, az egészség fenntartásához szükséges anyagokban gazdag.
  • Sok antioxidáns hatású C vitamint tartalmaz, ami növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel, és a bacilusokkal szemben. Ezen kívül elősegíti a szervezet anyagcseréjét.
  • Az őszibaracknak magas antioxidáns A vitamin és béta karotin tartalma van, ami köztudottan fontos a látáshoz. A béta karotin egy pro-vitamin, ami a testben A vitaminná változik. Jótékony hatása van a bőrre és a nyálkahártyára. Köztudott, hogy az A vitamin tartalmú ételek segítenek a tüdőben, és a szájüregben megjelenő rákos megbetegedések elleni harcban.

 

 

  • Ásványi anyagokban gazdag, káliumot, fluort és vasat tartalmaz. A vas szükséges vörösvérsejtjeinek kialakulásához, miközben a fluor a csontok és a fogak alkotó eleme, és gátolja a fogszuvasodást. A kálium fontos eleme a testben lévő fluidoknak és azon sejteknek, amelyek a szívverést és a vérnyomást szabályozzák.
  • Az őszibarack gazdag olyan poli-fenol-flavonoidokban, mint a lutein, zeaxantin, és kriptoxantin, amik javítják az egészséget. Ezek harcolnak az oxigénben terjedő szabadgyökök ellen és olyan reaktív oxigén fajok ellen, amelyek fontos szerepet játszanak sok betegségben és az öregedés folyamatában.

 

értékelés