5
Mi a különbség a fejes saláta és a tépősaláta (lollo rosso) között?
Nemcsak az ételeinket változatossá tévő színes díszekről van szó, hanem olyan salátanövényekről, amelyek napokig megőrzik roppanó állagukat és frissességüket. 

Magyarországon egyre ismertebbek a színes, fodros levelű tépősaláták, amelyeket egyelőre főképp a vendéglátóipar használ dekorálásra. Előnyük a hagyományos világoszöld színű, nagylevelű és tömött fejű salátákkal szemben az, hogy a tépősaláták idősebb levelei sem keserednek meg. Fejet nem képeznek, helyette rögtön magszárat növesztenek, amelyen folyamatosan újabb és újabb levelek fejlődnek, egészen kora őszig. A másik lényeges különbség a fejes és tépősaláta között az utóbbiak vastagabb levélszövete, keményebb erezete, ropogósabb állaga.

Vörös, zöld vagy fodros a lollo saláta

A Lollo típusú tépősaláták (Lactuca sativa convar secalina) Európa mediterrán térségéből, pontosabban a napos Itáliából kerültek hozzánk. Három típusával találkozhatunk a hazai piacon: a Lollo rosso, Lollo bianco (vagy bionda) és a Lollo verde változatokkal.

LOLLO ROSSO: Színes folt a zöld salátaágyon

A Lollo rosso tépősaláta különlegessége a vörösbarnára színeződő levélzete. Nagyon jól mutat a többi salátával kombinálva vagy egyszerűen felvágottas tálak, sajttálak, szendvicsek díszeként. Előnye a fejes salátával szemben az, hogy keményebb leveleinek köszönhetően tovább megőrzi frissességét.

lollo-rossa-1619268_1280

 

LOLLO BIANCO: Halványzöld szín, halvány íz

A Lollo bianco a Lollo rosso zöld színű változata. Valamivel lágyabb ízű, mint vörös levelű testvére, de díszítésre ugyancsak kiváló.

LOLLO VERDE: Fodros-bodros levelek

A Lollo verde (más néven fodros saláta) talán a legmutatósabb a három testvér közül. Levelei zöldek, viszont rendkívül fodrosak-bodrosak. Frissen önmagában vagy más salátákkal keverve használhatjuk, szendvicsekbe tehetjük, ételeinket díszíthetjük vele.

lettuce-2655054_1280

Friss saláta, akár cserepesen

A Lollo saláták vásárlásának mindig figyeljünk arra, hogy csak friss, szennyeződésektől, kártevőktől mentes példányokat tegyünk kosarunkba. Hűtőben 3-4 napig tárolható, utána gyorsan fonnyadásnak indul, C-vitamin tartalma akár a felére is csökkenhet. A frissen szedett saláta mellett cserepes változatát is megvásárolhatjuk, amit a konyhaablakban, gyakori öntözés mellett hosszabb távon is nevelhetünk.

Öntet az utolsó pillanatban kerüljön a salátára

Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg papírtörlővel (esetleg salátacentrifugával) a leveleket. Az öntetettel - amely inkább könnyebb, olívaolajos, joghurtos legyen, mint majonézes - közvetlenül a tálalás előtt borítsuk nyakon, nehogy összeessen a salátánk.

Gazdag beltartalom

A Lollo salátában sok az ásványi só, illetve kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. A színért felelős béta-karotin (amely az A-vitamin elővitaminja) erősíti az immunrendszert, véd a rákos- és légúti megbetegedésekkel szemben, hozzájárul a fogíny, bőr, haj egészségének megőrzéséhez. Emellett B1-, B2-, niazin, B6-, C-, valamint Na-, K-, P-tartalma jelentős.

értékelés