Hogyan termesszünk madársalátát az erkélyünkön?

Hogyan termesszünk madársalátát az erkélyünkön?
Ez szerencsére nem a McGiver sorozat egyik epizódjának leírása, ahol a főhős képes egy magból és egy műanyagpohárból függőkertet varázsolni. Csak egy hasznos tipp azoknak, akik szeretik a friss salátát és a növénytermesztést. Mert ugyan a földdarab nem akkora, amit két ökör 6 nap alatt szánt fel, hanem csak egy tenyérnyi, de mégis ugyanolyan módon kell bánni a benne élő növényekkel, hogy teremjenek. És teremnek!

Az őszi-téli salátaszegény időszakban igazi csemegének számít a zsenge salátalevél.

 

Amennyiben télen is friss salátát szeretnénk, vessünk galambbegysalátát, vagy más néven madársalátát (Valerianella locusta). Fűszeres ízű, könnyen emészthető salátaféle. Sokkal vitamint, ásványi anyagot és illóolajat tartalmaz, mint a közismertebb fejes saláta. Szeptember végén elvethetjük téli termesztésre alkalmas fajtáit ( Elan, Verte de Cambrai).Annak sem kell lemondania a termesztésről, aki kert helyett csak balkonja, esetleg terassza van. A jó hír, hogy madársalátát lehet balkonládában is termeszteni. Ráadásul nem igényel komolyabb befektetést, hiszen a nyári virágözön lecsengésével úgyis felszabadul egy-egy üres láda. Ha a föld is megmaradt, akkor még kevesebb teendővel jár a vetés előkészítése.

A madársaláta nem igényel túl sok tápanyagot, sőt, a nitrátfelhalmozódás elkerülése érdekében jobb is neki a kevésbé tápanyagdús talaj. A használt földből csupán a nagyobb gyökérmaradványokat kell eltávolítani, és már el is kezdhetjük a vetést.

 

madársaláta palánták

 

Ha nem maradt használt földünk, akkor palántavetésre használatos földet használjunk. A magok csírázási ideje 12-14 nap, ezután már nem kell sokat várni a szedésig. Több láda esetén késleltetett vetéssel elérhetjük, hogy november ben már elkezdhetjük „ szüretelni" a balkonunk saátáját.

 

madársaláta

 

A madársaláta vitaminokban gazdag, magas a B1 és C vitamin tartalma, ásványi anyagok közül pedig jelentős mértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Kitűnő rostforrás, jótékonyan hat az emésztésre.

értékelés