-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A szilva tápértéke
Osztályozás és tárolás
A szilva egész évben fogyasztható, mégis május és szeptember közt a legízletesebb. Amikor úgy döntünk, hogy szilvát vásárolunk, azokat keressük, amelyek élénk színűek és még fehéres a héjuk, ami azt jelzi, hogy nem mentek át sok kézen. Kerüljük azokat a szilvákat, amelyeken bemélyedések, vágások vagy zúzódások vannak, továbbá azokat is, amelyek túlzottan lágyak. A friss és éret gyümölcsnek finom a tapintása, és diszkrét édeskés illatot áraszt.
A kevésbé érett szilvákat szobahőmérsékleten ajánlott tárolni, míg teljesen meg nem érnek, az éretteket viszont a hűtőszekrényben, ám fogyasztás előtt ismét szobahőmérsékletűre kell felmelegíteni, hogy élvezhetőbb legyen a íze. Aszalva néhány napig tárolható szobahőmérsékleten.
A szilva konyhai felhasználása
Felhasználás előtt mossuk meg hideg vízben. Az egész gyümölcsöt ajánlott megenni beleértve a héját is. Vágjuk kétfele a szilvát, majd távolítsuk el a magot. A héját le lehet húzni egy késsel, akár csak az alma esetében. A héja tele van antioxidánsokkal és rostokkal, ezért mosás után ajánlott egészben elfogyasztani. Meg lehet még sütni vagy párolni.
Tálalási ajánlatok
A szilvadarabok nagyon jók a salátákban.
A szilvát fel lehet még használni piték, sütemények, desszertek, lekvárok és zselék elkészítéséhez is.
Felhasználható még különböző receptekhez, legtöbb esetben főve.
Figyelem! A szilva oxálsavat tartalmaz, ez a természetes anyag, több gyümölcsben és zöldségben is megtalálható, amely a húgy-utakban oxálkövekké kristályosodhat. Ezért ajánlott, hogy azok a személyek, akik vesekővel küszködnek, kerüljék a szilvát, a nagy mennyiségű vízfogyasztás viszont normalizálja a vizeletet.
Tápérték/100 g
Főbb összetevői | Tápérték | Ajánlott napi bevitel |
Energia Szénhidrát Protein Összes zsírok Koleszterin Rost |
46 Kcal 11.42 g 0.70 g 0.28 g 0 mg 1.40 g |
2.3% 8% 1% 1% 0% 3.5% |
Vitaminok | ||
Folsav Niacin Pantoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin E-vitamin K-vitamin |
5 mcg 0.417 mg 0.135 mg 0.029 mg 0.026 mg 0.028 mg 345 IU 9.5 mg 0.26 mg 6.4 mcg |
1% 3% 3% 2% 2% 2% 11.5% 11% 2% 5% |
Elektrolitok | ||
Nátrium Kálium |
1 mg 157 mg |
0% 3% |
Ásványok | ||
Kálcium Réz Vas Magnézium Mangán Forsfor Szelén Cink |
6 mg 0.057 mg 0.17 mg 7 mg 0.052 mg 16 mg 1.0 mcg 0.10 mg |
0.6% 6% 2% 2% 2% 2% 2% 1% |
Fito-tápanyagok | ||
Béta-karotin Béta Crypto xanthin Lutein-zeaxanthina |
190 mcg 35 mcg 73 mcg |
__ __ __ |