-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A sárgadinnye szabadföldi termesztésének egyik előnye, hogy a gombás betegségek, mint például a lisztharmat csak nagyon ritkán fordulnak elő. Fontos a napos, széltől védett ágyás. Kevésbé kedvező éghajlatú vidékeken készítsünk az ágyások köré egy kb. 40 cm magas, falécekből álló keretet, és a növényeket a virágzási idő kezdetéig takarjuk le rashel hálóval vagy fóliával.
Magvetés és palántanevelés csak melegben
A növények kielégítő fejlődéséhez legalább 20 C-os állandó hőmérsékletre van szükség, emiatt május második felében vessük el a magokat. Ha üvegházban már koratavasszal is tudjuk biztosítani a megfelelő feltételeket, természetesen hamarabb is elvethetjük a dinnyemagokat, ebben a szerencsés esetben hamarabb is szüretelhetünk. Általában az üvegházakban korlátozott terület áll rendelkezésünkre, és félő, hogy növényünk túl sok helyet követel magának, ezért futtassuk támaszték mellé.
Segítsünk a méheknek a beporzásnál
Virágzás idején a hőmérséklet legalább 24 C-ig kell hogy emelkedjen, mert csak így lesz minden rendben a beporzással. Nedves időjárás esetén a pollen könnyen ráragad a dinnyevirágra, ami akadályozza a rovarokat a beporzásban. Ilyen esetben segíthetünk egy puha ecsettel. (Kézi beporzás képekben>>) Először vegyünk le egy kevés virágport a hímnemű virág porzójáról, azután az ecsetet óvatosan nyomjuk rá a nőnemű virág (felismerhető a szár tövén látható megvastagodásról) bibéjére. A legkedvezőbb időpont a beporzás segítésére a kora reggeltől késő délelőttig tartó időszak.
Korlátozzuk a hajtás növekedését
Ahhoz, hogy jó formájú, szép és édes dinnyéink legyenek, korlátoznunk kell a növény növekedését: a második levél fölött csípjük ki a főhajtást, és távolítsuk el a harmadik levél fölött megjelenő hajtásokat is, majd amikor a termések megjelennek, csípjük ki a szárakat két levéllel fölöttük.
Készítsünk támasztékot
Célszerű fából ácsolni neki támasztékot, mert a dinnyetermés nagy súlya miatt leszakadna a szárról. Ezt elkerülendő hálókba függeszthetjük a dinnyéket, a hálót pedig a szögekre akasztjuk, amit a támasztékba ütünk.
Locsoljuk és tápozzuk folyamatosan
A dinnyét rendszeresen és bőségesen kell locsolni. Nagyon sok tápanyagot igényel, használjunk magnéziummal dúsított paradicsom-tápoldatot.
Teljes érettségben szüreteljünk
A dinnyék nem képesek utóérésre, a korán leszedettek ízetlenek maradnak, a kési szedések pedig túlérnek. A megfelelő érettség jelei a következők:
- a termés eléri a fajtára jellemző nagyságot, színárnyalatot
- kellemes illatot áraszt
- a termést kopogtatva jellegzetes kongó hangot ad,
- a terméshez legközelebb eső kacs elszárad
- az érett termésen a hajnali órákban erősebb a párakicsapódás
Közkedvelt sárgadinnyefajták: Ananász, Hales best Jumbo, Honey Dew, Hógolyó, Tétényi csereshéjú, Homok kincse F1, Dixi.
Sárgadinnyés finomságok:
Sárgadinnye sonkával - fennséges előétel!