-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A kánikula a legjobb dinnyeárus
A görögdinnye gömb alakú, megnyúlt vagy ovális, 3-12 kiló tömegű kobaktermés. A héjának a színe zöld vagy csíkos, a húsa jellegzetesen roppanó, piros (olykor sárga), 90-92% vizet, kevés cukrot és vitamint tartalmaz. Likopin tartalma a paradicsomhoz hasonlóan magas. Tápláló értéke tehát nem nagy, de a nyári hőségben jól oltja a szomjúságot és vesetisztító hatása is ismert. A legnagyobb kereslet kánikulában jelentkezik, ha azonban az időjárás hűvösre, esősre fordul, akkor hatalmas dinnyehegyek halmozódnak fel.
A görögdinnye művészi felhasználása |
Lenyeljem vagy kiköpjem a dinnye magot?
Megkülönböztetett figyelmet igényel a dinnyemag problémája! A görögdinnye húsában ugyanis sok, apró, fekete mag lakozik, ami az étkezési asztalnál gondot okozhat: kiszedjük a magot villánkkal a húsból, vagy vegyük a szánkba a falatot és köpjük ki a magot? Hova, és hogyan történjék ez? Vagy nyeljük le a dinnye húsát a magokkal együtt? Nehéz döntés, azonban ez adta feladatul a nemesítőknek, hogy állítsanak elő kevés magot termő, sőt mag nélküli görögdinnye-fajtákat. Ez sikerült is, és manapság már kapható magvatlan dinnye - természetesen jóval magasabb áron, mint a magvas. No, de hogyan szaporítják azt a görögdinnyét, amelynek nincs magja? Hiszen a dinnyepalánta magból sarjad ki! Igen, ezek a triploid kromoszómaszámú hibridek csak bonyolult keresztezéses eljárással állíthatók elő és magvatlan tulajdonságuk nem öröklődik.
A dinnyeválasztás titka
A fogyasztók nagy gondja, hogy miként ismerhetik fel a zamatos, érett görögdinnyét. Ennek a legfontosabb ismérvei a következők: az érett dinnye héja sötét és fényes, ha oldalról megütögetjük, akkor kongó hangot ad és rezeg, akár egy harang!
Az érett dinnye kong, akár a harang |
A növény indájának a végén levő kapaszkodó kacs leszáradt és a hajtáson levő serteszőrök is elszáradtak. A dinnye színe egyenletes zöld, csupán a földön fekvő, hasi része sárga. Csak az optimálisan érett dinnyét érdemes megvásárolni, mert nem utóérő gyümölcs, a korán leszedett dinnye íztelen, kesernyés, a későn szedett pedig kásás, ikrás, fáradt ízű. Késő bánat, de otthon - mielőtt a vendégeknek feltálalnák - meg lehet lékelni a dinnyét hogy előre megkóstolhassuk.