-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Jégsaláta
A gyorsétkezdék elterjedésével, még ha sokan nem is tudják, fogyasztása általánossá vált, mert a hamburgerfélékben mindig megtalálható a jégsaláta. Jelenleg az éttermek és a pizzériák a legnagyobb vásárlói. Vitaminokban és ásványi sókban gazdag, de csak kevés kalóriát tartalmaz, ezért igen kedvező az étrendi hatása. Savanyúságon kívül levesként vagy főzeléknek elkészítve is kiváló. Levelei már önmagukban is dekoratívak, fényesek, szép sárgászöldek, szinte kínálja magát ez a növény.
Szabadföldbe a magokat már március végén el lehet szórni, szakaszos vetéssel egészen június elejéig lehet ültetni. A magokat ritkán vessük, majd kikelés után a palántákat egyeljük, vagyis minden második palántát szedjük ki, hogy a megmaradt növényeknek legyen elég helye a fejlődéshez.
Ha márciusban szeretnénk előnevelni a palántákat, 4-6 hét múlva a 1-5 leveles palántákat ültessük ki a kertbe, szabadföldbe. Mivel tápanyag igényes növény, már ősszel érdemes némi trágyát beásni a földbe ahová majd ültetni szeretnénk a jégsalátát, így tavaszra feltöltődik a talaj tápanyaggal.
Tavasszal beéri kevés csapadékkal, majd a fejek kialakulásakor érdemes kissé többet öntözni, majd ismét le kell csökkenteni a locsolás mértékét. A kifejlett fejeket érdemes a kora reggeli órákban szedni, majd hűtőszekrényben még kb. 1 hétig lehet tárolni.
Kínai kel
A kínai kel őshazája Kelet-Ázsia. Termesztésével több, mint hatezer éve foglalkoznak Kínában. Gondosan óvott vetőmagját egy újkőkori település romjai között találták meg. Európában először a francia konyha vette használatba a XVIII. században, majd onnan terjedt tovább. Hazai ismertsége emelkedőben van. A kínai kel Koreában is igen népszerű. Savanyításával készítik a kimcsi nevű, savanyú káposztához hasonló sós ételt. A belső, puhább leveleket nyersen fogyasztják húsok köreteként; a külső vastagabb leveleket pedig levesbe főzik.
Táplálkozástani hatás
A kínai kel remek A- és C-vitamin-forrás. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. Élelmi rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. Könnyű emészthetősége, magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető lábadozók, kismamák és gyermekek étrendjébe. Sokat tartalmaz a bizonyos rákfajták elleni küzdelemben bizonyítottan sikeres indolvegyületek közül.
A kínai kel háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta, fehérjetartalma ráadásul könnyebben is emészthető.
Kínai kel piaci ára (7. hét)
Piaci árak - 7. hét
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
Német, lengyel piaci árak 7. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >> |
Piaci árak 7. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >> |