-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Cukkini, finom és egészséges!
A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt élvezetes. A piacon június végétől szeptember elejéig találkozhatunk vele.
A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.
Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
Érdekességek a cukkiniről
- A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk
- A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.Vásárlása és tárolása
- A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.
- A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
- A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le.
- A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk.
- Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.
Hogyan fogyasszuk a cukkinit?
Az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük.
A fagyasztás előtti blansírozással a cukkiniszeletek megtartják eredeti alakjukat.
Ha „virágos kedvünk van”, elsősorban a hímivarú virágokat csipkedjük le.
A cukkini termése nyersen reszelve belekeverhető salátába, szendvicsre. Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk.
Sütemények, tészták esetén a recept által előírt folyékony anyag részben helyettesíthető nyers cukkinipürével.
A nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek.
Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágra piríthatjuk.
Használjuk sajtos, fűszeres salátákba. Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát. Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz. Kínáljuk sültekhez, vagy magában.
Miért egészséges a kaliforniai paprika?
A kalifornia paprika igen színes zöldségféle: zöld, sárga, narancssárga vagy bordóspiros harangalakú termésként találkozhatunk vele a piacon. Ez a négy azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapot, de ez a paprika mindezekben fogyasztható. A kalifornia paprika harangforma termése fél-egyméter magas, terebélyes bokron terem, legszívesebben meleg, csapadékos helyen. Ha nem kap eleget inni, édesedés helyett megkeseredik. Alacsony kalóriatartalmú. Egy csésze kaliforniai paprika mindössze 45 kalóriát tartalmaz, ráadásul ugyanennyi mennyiség fedezi az ajánlott napi C-vitaminbevitelt is. Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és megőrzi a bőr fiatalságát. A legmagasabb C-vitamin tartalma a vörös színű daraboknak van. Számos fitokemikáliát (a növényekben található bioaktív vegyületek, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki), és karotinoidot - legfőképpen béta-karotint - hordoz magában, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is bír. A paprikában lévő kapszaicinnak (fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük) több pozitív egészségügyi előnye is van. Tanulmányok szerint csökkenti a koleszterinszintet, segít a cukorbetegeknek, fájdalomenyhítő és gyulladáscsökkentő is.
Ha rövid ideig, kis lángon főzzük, akkor megtartja édes, szinte gyümölcsös ízét, és az erős tápanyagforrások sem szivárognak el belőle. Kéntartalma segít megelőzni bizonyos rákfajták kialakulását. Jó E-vitaminforrás, amely köztudottan segít fiatalon tartani a hajat és bőrt. B6-vitaminban is gazdag, ami alapvető fontosságú az idegrendszer normális működésében.Egyes enzimei védik a szemet a szürkehályogtól, valamint a későbbi makula degenerációtól (a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett szemfenéki meszesedés).
Szóval, legközelebbi zöldséges-látogatásakor ne habozzunk bevásárolni a kaliforniai paprikából, hiszen csak így arathatjuk le egészségügyi előnyeit.
Piaci árak - 17. hét
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
A cukkini 17. heti piaci ára
A kaliforniai paprika 17. heti piaci ára
Nagybani piaci árak 17. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >>
Német, lengyel piaci árak 17. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >>
tudatosvásárló.hu