Hogyan termesszünk kaliforniai paprikát a kertünkben?

Hogyan termesszünk kaliforniai paprikát a kertünkben?
A kaliforniai paprikát nagyon könnyű termeszteni, friss, édes íze miatt pedig minden recept közkedvelt hozzávalója. A magokat és a palántákat beszerezhetjük a helyi kertészüzletből.

 

Legyen Önnek is zamatos kaliforniai paprikája a zöldségeskertjében!

 

A kaliforniai paprika lehet zöld, piros, narancssárga vagy sárga. Éretlen korukban zöldek, majd idővel piros vagy sárga színűvé válnak. A paprika bármikor, zsengén és éretten is fogyasztható.

A palántákat kis edényekbe ültessük, tartsuk a lakásban, majd amikor a fagy veszélye elmúlt, ki lehet ültetni a kertbe. Habár a paprika a meleg időt kedveli, jobb olyan helyre ültetni, ahol a tűző nap elől a fák és a bokrok árnyékot tartanak.

Ha a magokat rögtön a földbe akarjuk ültetni, meg kell várni, amíg az éjszakai hőmérséklet eléri a 10, a nappali pedig a 15ºC-ot. Szerves műtrágyát használjunk, például komposztot, vagy száraz trágyát, így a növények egész időszak alatt elegendő tápanyaggal lesznek ellátva.

A kaliforniai paprikának a nyár folyamán sok vízre van szüksége, a komposzt pedig a vizet a gyökerekhez közel tartja.

A komposztot adjuk a talajhoz, majd keverjük jól össze. A sorok 60 cm szélesek legyenek, egymástól 90 cm távolságra. A magokat a sorokban 15 cm távolságra helyezzük. Takarjuk be 2,5 cm-nyi talajjal. A magok 7-10 nap alatt csíráznak ki. Mikor a növények elérik a 8 cm magasságot, ritkítsuk ki, úgy, hogy a köztük levő távolság 45-60 cm legyen.

 

Kaliforniai paprika

 

A kaliforniai paprika nem csípős. Ez azért van, mert nem termelnek egy kapszaicin nevű vegyi anyagot, mely a többi paprikát csípőssé teszi.

A kaliforniai paprika gazdag C és B6 vitaminokban, béta karotinban, tiaminban (B1 vitamin) és folsavban (B9 vitamin). Bizonyított, hogy csökkenti a vérrögök képződését, illetve a szívinfarktus veszélyét. A piros kaliforniai paprika tápértéke nagyobb, mint a zöldé, mivel a béta karotin tartalmuk magasabb. A kaliforniai paprika koleszterin- és kalóriatartalma alacsony.

 

A kaliforniai paprika parazitái, betegségei

 

A kaliforniai paprika lehetséges megbetegedései a levélfoltosság, a gyökérrothadás és a Sclerotium rolfsii nevezetű gombafertőzés. A betegségek megjelenését vetésforgóval és komposzt használatával csökkenthetjük. Szerves rovarirtóval is védekezhetünk a betegségek ellen, amit a helyi kertészüzletben beszerezhetünk. A paprikát olyan kártevők, mint például a takácsatkák vagy a liszteskék is megtámadhatják.

Ezek ellen is védekezhetünk szerves rovarirtókkal. A rovarok és a betegségek ellen úgy is védekezhetünk, hogy 5 cm-es száraz levelekből vagy szalmából készült talajtakaró réteget adunk a talajhoz, mely a talaj nedvességét is megtartja.

 

A kaliforniai paprika használata

 

A kaliforniai paprikát zölden is betakaríthatjuk, ha átmérője eléri a 8-10 cm-t. Akkor érett és begyűjthető, ha a bőre ráncossá válik. Használjunk egy éles kést vagy metszőollót, és vágjuk le a paprikát. Várhatunk addig is, amíg piros vagy sárga lesz.

 

Töltött-kaliforniai-paprika

 

Frissen, levesekben, pizzán, és salátákban használhatjuk, vagy félbe vágva grillezhetjük. Nagyon népszerű recept a töltött paprika. A recept elkészítéséhez a paprikát ki kell csumázni, majd megtölteni marha-, disznó- vagy bárányhússal, illetve a húsokat össze is keverhetjük. A húst keverjük össze tojással, hagymával és főtt rizzsel, majd töltsük meg vele a paprikát. Negyven percig 170ºC-on főzzük.

A kaliforniai paprika termesztése kertünkben nagyon hálás dolog, ez ugyanis egy nagyon ízletes és tápláló zöldség. Kevés gondozást igényel, zöld, sárga és piros színe pedig jól mutat az ételekben. Mivel nagyon szívós növény, kezdő kertészeknek is jó választás. Bőséges szüret érdekében nem kell mást tenni, mint öntözni és táplálni.

értékelés