Paprikareceptek - gyorsan finomat!
Nem untatunk senkit a jól megszokott töltött paprika receptekkel, helyette új és izgalmas paprikaételeket ajánlunk!

Annak ellenére, hogy a paprikák termése változatosan készíthető el, csak ritkán válnak az ebédek főszereplőivé. Ennek talán legfőbb oka, hogy főzés hatására a paprika húsa meglágyul, így sokan nem szívesen látják egészben ételükben. A wok-kultusz hatására a paprika újra teret hódít a gasztronómiában, így mára divatba jött köretként sült vagy párolt paprikát felszolgálni. Mindemellett a paprika friss saláták elmaradhatatlan tartozéka, szendvics pedig nem is létezhet nélküle.

A paprika feldobja a megszokottat

Paprikával sok megszokott ételt tehetünk változatosabbá. Vegyük például a hagyományos fokhagymás spenótfőzeléket, amelyet feldobhatunk, ha tűzpiros pritaminpaprika kockákat főzünk bele. Érdemes megfogadni tanácsként, hogy csak az utolsó öt percben dobjuk bele a paprikakockákat, így ropogósak maradnak.

És az eredmény: nem csak finom, hanem szemet gyönyörködtető spenótfőzelék, amelyet talán még azok is szívesen megkóstolnak, akik nem rajongói a harsányzöld pürének.

 

Paprika sajttal töltve előételnek

Vegyünk szépen fejlett, színpompás salátapaprikákat és szabadítsuk meg őket a csumájuktól. Egy éles kés hegyével vágjuk be a szár körül a paprika termését és a szárat megfogva óvatosan húzzuk ki a csumát. Finoman ütögetve az üreges terméseket rázzuk ki belőlük a magvakat. Egy adag (30-40 dkg) lágy mascarpone sajthoz kockára vágott paradicsomot, apróra vágott foghagymát, csípős chilli paprikát, friss petrezselymet és kevés apróra vágott bazsalikomot keverünk, majd füstölt sajtot reszelünk bele. A masszát beletöltjük a kitisztított paprikába, és egy órára betesszük a hűtőbe, hogy a töltelék kissé megszilárduljon. Egészben vagy félbevágva, előételként kínálhatjuk vendégeinknek.

 

paprika szeletek


Halakhoz ajánljuk

A tengeri herkentyűket kedvelők számára kínálunk egy remek paprikás ötletet, amely tökéletesen harmonizál a garnélarákkal vagy az osztrigával, de a legtöbb tengeri halhoz is illik. Többféle színű és típusú paprika húsát apróra vágjuk (csípős almapaprikát vagy cseresznyepaprikát mindenképpen használjunk), majd lilahagymát, fokhagymát, az étellel harmonizáló zöldfűszert (amely lehet bazsalikom, petrezselyem, zsálya, citromfű vagy snidling), kevés olíva olajat és pár csepp szójaszószt teszünk hozzá. Turmixgéppel néhány perc alatt pürésítjük az összetevőket. Az így kapott szósz remek kísérője a sült vagy nyers halféléknek: mártogathatunk bele párolt garnélát, friss vagy főzött kagylót, de roston sült halak mártásaként is megállja helyét paprikakészítményünk.

értékelés