-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A maté növényről
A maté a magyalfélék családjába (Aquifoliaceae) tartozó, habitusában a magyalra emlékeztető trópusi-szubtrópusi örökzöld növény. Dél-Amerikában őshonos fafaj. Környezeti igényeit tekintve évi 1500 mm csapadékot és 15-17°C átlaghőmérsékletet kíván. Magassága elérheti a 7-15 métert. Termése küllemben a bors termésére hasonlít.
A maté leveleiből készül a matétea
Szárított leveleit teaként fogyasztják főként Argentínában, Brazíliában és Paraguay-ban. A főzet zöldes színű, a teához hasonlóan koffein és tannin tartalmú élénkítő ital. A matétea spanyol elnevezése "Yerba Maté", de gyakran nevezik paraguay-i, illetve brazíliai teának is. Európa a jezsuita misszionáriusok közvetítésével - Amerika felfedezése után - találkozott először a matéval. Innen erednek a matétea további elnevezései is: jezsuita tea, misszió tea. A misszionáriusok megfigyelték, hogy a guarani indiánok rendkívül sokat fogyasztanak egy bizonyos növény főzetéből. Érdekesnek tartották azt is, hogy bár az indiánok étrendje jóformán csak húsból állt - az európai tengerészekhez hasonlóan -, az indiánok számára a skorbut mégis ismeretlen betegség volt. A maté szó a kecsuah "matí" szóból származik. Azt a lopótököt (Lagenaria vulgaris) nevezték így az indiánok, melyből mai napig szokás a matéteát fogyasztani.
A lopótököket különféle motívumokkal díszitik
Évente csaknem 100 millió kg matét termelnek és dolgoznak fel. Egy átlagos matéfogyasztó évente 7,5-10 kg matéból készült forrázatot iszik. Fő piaca Buenos Aires, egy ideje nálunk is kapható patikákban és drogériákban. A matéteának több száz gyártója létezik Brazíliában.
A maté felhasználása
A maté édeskés és kesernyés aromaanyagai a teáéhoz (Camellia sinensis) hasonlóak. A matéteában megtalálható illó aromaanyagok kétharmada a teából is kimutatható. Ugyanakkor a maté kevesebb csersavat tartalmaz, kevésbé összehúzó hatású, mint a tea. A népgyógyászat előszeretettel alkalmazza reumás és húgyúti megbetegedések esetén. Meghűléses megbetegedéseknél alternatív C-vitamin forrás lehet. A központi idegrendszerre 1-1,5% koffeintartalmánál fogva serkentőleg hat. Stresszoldó hatását is leírták. Enyhíti a különböző allergiás reakciókat. Fogyókúra esetén csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a gyorsabb súlyvesztést.
Dél-Amerikában a matéfogyasztása rendkívül elterjedt. A bolíviai callahuaya indiánok a matéteába oregánot és úgynevezett "poge"-t (vadméhek által készített mézes lép) főznek és afrodiziákumként fogyasztják.
A maté főzet elkészítése
A szárított és aprított maté levelet helyezzük a lopótökbe (de megteszi más fémből, üvegből vagy fából készített, illetve faragott pohár is), adjunk hozzá forró vizet (~70 °C), majd hagyjuk állni 10 percig. Ízesítése megegyezik a tea ízesítésével. Az igazi matéfogyasztók "bombilla"-nak nevezett fémből készült pipán keresztül szívják ki a lopótökből a rendkívül forró matéteát. A pipa végén lévő szűrő meggátolja, hogy a kis levéldarabkák a szájba kerüljenek. A lopótökökhöz hasonlóan a bombillák is rendkívül változatosak.
Horváth Hajnalka