Nyári kedvencünk: levendula a konyhában

5
Nyári kedvencünk: levendula a konyhában
A levendula egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy-, és fűszernövényünk. Aki már beleszippantott a friss levendulavirág illatába, soha nem felejti és valószínű, hogy szeretné megőrizni.

Levendulás cukor

Könnyen készíthetünk levendulás cukrot is: a frissen szedett virágokat cukorba tesszük (ez lehet gyümölcscukor, kristálycukor, porcukor, szőlőcukor is, kinek mi tetszik), és jól lezárjuk. Néhány hét múlva a cukor rózsaszínűvé válik, kisebb-nagyobb kristályokba áll össze - ezeket felhasználás előtt mozsárban könnyedén összetörhetjük. Minél tovább áll, annál finomabb. Felhasználhatjuk úgy, mint a levendulás mézet, de használhatjuk a konyhában süteményekhez, kekszekhez, gyümölcssalátákhoz.

levendula1

 

Levendulás keksz

Hozzávalók: 32 dkg liszt, 25 dkg margarin, 8 dkg porcukor, reszelt citromhéj, kevés sütőpor, 1 tojás, 1 evőkanál aszalt gyümölcs egészen apróra vágva (meggy, mazsola, áfonya, stb.), 2 kiskanál szárított levendulavirág. Folpackba csomagoljuk, éjjelre a hűtőbe tesszük. Reggel 3 rúddá gyúrjuk, 1 cm vastag szeleteket vágunk és világosra sütjük. Levendulás porcukorral meghintve jól záródó fémdobozban tároljuk.

+1 levendulás keksz recept

levendula2

 

Levendulás limonádé

A levendulás limonádé is könnyedén elkészíthető és kellemesen felüdít: ízlés szerint édesített vizet forralunk, friss levendulavirágot dobunk bele és pár percig lefedve állni hagyjuk (ekkor már nem forraljuk). Citrommal, borsmentával, citromfűvel variálhatjuk. Behűtve kínáljuk.

levendula3

Levendulás jégkocka

Előbbi mellé adhatunk levendulás jégkockát, ami nagyon dekoratív, különlegesen szép. A jégkocka úgy készül, hogy a tartóba apróra tépkedett virágokat teszünk, ráöntjük a vizet és így fagyasztjuk.

levendula4

Levendulás dzsem

A levendula nagyon jól illik a narancshoz, citromhoz, meggyhez. Igazán különleges dzsemeket készíthetünk ezekből a gyümölcsökből szárított levendulavirággal ízesítve.

A narancslekvárhoz: 6 narancsot és 1 citromot alaposan megmosunk, megtisztítjuk, a gyümölcsök héját apróra vágjuk, a gyümölcsöket centrifugán átnyomjuk. 2,5 dl vizet adunk hozzá és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kislángon főzzük 1 órán keresztül, majd ismét hidegre tesszük. Következő nap 25 dkg cukrot és levendulavirágot (a mennyiség tetszőleges) adunk hozzá, majd lekvársűrűségűre főzzük. Kis üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük. Következő nap adjunk hozzá 50 dkg cukrot és főzzük addig, amíg a lekvár állaga bezselésedik. Kis üvegbe töltve, szárazgőzbe tesszük. Két nap múlva fogyasztható. Hasonló módon, a gyümölcsök arányának megváltoztatásával citromból is elkészíthetjük.

 

Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja

Kozmetikumok, gyógyreceptek: növényekből házilag...Kérje újságárusától!

www.herbacio.hu

értékelés