-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Egzotikus gyümölcsök - pomelo
Ez az egzotikus gyümölcs ismert pummelo, pommelo, shaddock és jabong néven is. A shaddock nyilvánvalóan nem egy ázsiai szó, az angol felfedező, Shaddock kapitány nevéből ered, aki a Karib-térségbe hozta a gyümölcsöt a 18. század közepén.
Nagyobb, mint a grapefruit, de édes az íze és vastag a héja. Tulajdonképpen a grapefruit a pomelo és a narancs keresztezése, akárcsak a tangelo, a mandarin és a pomelo keresztezése. A gyümölcsnek körte alakja van, de annál sokkal nagyobb. A legszélesebb pontján elérheti a 30 cm-t, és súlyban lehet akár 10 kg is.
A pomelonak halványzöld a héja, de többnyire besárgul, ha teljesen megérik. A gyümölcs belső része korall-rózsaszín érett korában. A pomelo fák legjobban a trópusi vagy ahhoz hasonló éghajlatot kedvelik, így kevés pomelot találhatunk messze északra az egyenlítőtől.
A többi citrusféléhez hasonlóan a pomeló is magról szaporítható, bár közel sem lesz belőle akkora fa, mint természetes élőhelyén. Ha szeretnénk saját pomelót szüretelni, akkor oltani vagy szemezni kell kis pomelofánkat.
10 hónapos pomelo fa
A pomelo télen érik, akárcsak sok más citrusféle. Gyakran megtalálható a helyi élelmiszerboltokban december végén világszerte, bár egyes helyeken megtalálható késő ősztől egészen tavaszig.
A kínai szakácsok különböző ételekben is használják, elsősorban a desszertek készítésekor. A héját be lehet cukrozni, vagy desszertként szolgált levesek tálalásához is alkalmas. A hártyáját fel lehet használni főételek ízesítéséhez. A britek lekvár készítéséhez használják a hártyáját.
Sok benne a B1-, B2- és C-vitamin valamint a kálium, ezenkívül zsírégető enzimet is tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak is ajánlható.
Vietnamban az emberek gyűjtik a zamatos virágát, hogy parfümöt készítsenek belőle. Ősi alternatív gyógymódokban utalnak a gyümölcs használatára, miszerint ezzel enyhíthetők a rohamok és a köhögések. Az összezúzott leveleket használják bőrduzzanatokra, és állítólag gyógyítja a fekélyeket. A brazilok a héjából és a levéből köhögés elleni szirupot készítenek.
Hazánkban egyelőre sokkal jobban kedvelik a grapefruitot, mint a pomelot, bár nem árt tudnunk, hogy a grapefruit belőle származik. Ez azért fontos, mert egyes gyógyszerek mellett óvakodnunk kell a grapefruit fogyasztásától. Ha valaki karbamazepint szed, ami elterjedt gyógyszer azok számára, akik rohamoktól vagy mániás depressziótól szenvednek, valószínűleg nem szabad pomelot fogyasztania; a levének fogyasztása is hatással lehet a gyógyszeres kezelések hatékonyságára!
Hogyan együk a pomelot?
Vágjuk le a tetejét, majd osszuk 4 részre. Éles kiskéssel vágjuk ki a héjából és minél több hártya eltávolításával daraboljuk cikkekre, ahogy a képen is látható:
Hasznos olvasmány még: