Mangó, a trópusi gyümölcsök királynője

5

Egzotikus trópusi nyaraláson érezhetjük magunkat, amikor egy érett, zamatos mangót kóstolunk. Megmutatjuk a trükköt, hogyan válasszuk ki a legfinomabb mangót a boltban.

Hogyan vásároljunk finom mangót?

Legjobb lenne, ha a mangót teljesen érett állapotában tudnánk megvásárolni és megkóstolni, amikor a gyümölcs húsa rendkívül puha lédús, édes és zamatos. Sajnos ez a Kárpát-medencében nem igazán lehetséges, marad az alábbi jótanács:

A hipermarketekben kapható akciósan 300 forintos, érettlenül, zölden szedett, darabokat inkább kerüljük, válasszunk olyan gyümölcsöt, aminek héja kellően színeződött, sok benne a sárga és piros árnyalat, a gyümölcshús tapintásra nem kőkemény, a héján nyoma sincs fonnyadtságnak. Hazaérve még mindig érdemes egy hetet utóérlelnünk mangónkat egy zacskóban, egy alma társaságában, hogy biztosak legyünk a teljes érettségben.

erett_erettlen_mango

Az ananász mellett a mangó legdrágább gyümölcs a trópusokon

Fogyasztás előtt hámozzuk meg a gyümölcsöt, mert héjában olyan anyagok találhatóak, amelyek egyeseknél allergiás reakciót válthatnak ki. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd egy csavarintással szedjük kétfelé, és a fenti képen látható bemetszésekkel tálaljuk.

Mangó összetétele:

  • 70-80% víz
  • 20% cukor
  • 0,3 % fehérje
  • 0,1-08% szerves savak

Vitamintartalma: C, A, B6, E vitaminokat tartalmaz.

Kalóriatartalma: kb. 60 kcal (100g)

 

Így néz ki a mangófa a természetben

A mangófa méltóságteljes, terebélyes, sűrű lombú gyümölcsfa. 100 évig is elélhet, s akár a 45 méteres magasságot is elérheti. Levelei lecsüngő kard alakúak, fényesek, örökzöldek.

mango_fa

Január és március között kb. 2 hétig virágoznak apró buga virágzatai, melyek érdekessége, hogy hajnalban nyílnak és bódító illatot árasztanak. Az ízes termés 2-4 hónap alatt érik be, folyamatosan, pár hónapon keresztül. Több mint 100 nemesített fajtáját termesztik: Bombay, Julie, Pairi, Kensington, Dodo, Boribo a legismertebbek.

mango_gyumolcs_fa

Mangó szaporítása magról

Bár a trópusokon a vegetatív szaporítás az általános, de kísérletető kedvű hobbikertészek kipróbálhatják a magról való nevelést is. Ha elfogyasztottuk az érett mangót, a lehető legalaposabban pucoljuk körbe a szőrös magot, majd egy-két napon belül ültessük el az alábbi módon.

mango_magrol

A kezünk biztonságára ügyelve próbáljuk meg feltörni a kemény maghéjat és kibányászni a közepéből a puha, vese alakú, nagyobb mandula méretű magot, majd vessük el laza földkeveréket tartalmazó cserébe. A csírázáshoz magas talajhőmérsékletet igényel, biztosítsunk talpmeleget a számára, így is 2-3 hét a legjobb esetben, mire elindul a növekedés.

Trópusi származása révén a mangó egyenletes meleget, magas páratartalmat és rendszeres vízutánpótlást igényel. Óvni kell a huzattól és a hirtelen hőmérsékletingadozástól. Télen télikertben vagy szobában, nyáron inkább a szabadban, a kert legmelegebb részén tartsuk.

mango_egzotikus_gyumolcs

Mangós receptek

Banános reggeli

Hozzávalók: mangó, banán, narancs, szezámmag, búzadara és ízlés szerint méz összeturmixolva

Koktél trópusi gyümölcsökből

Hozzávalók: fél db ananász, egy fürt szőlő, 1 mangó, asványvíz vagy limonádé

Turmixoljuk össze a meghámozott, feldarabolt gyümölcsöket, higítsuk a vízzel vagy limonádéval és azonnal szervírozzuk.

értékelés