A sárkánygyümölcs több Közép- és Dél-Amerikában őshonos kaktuszféle termésének a közös elnevezése, az őshonos lakosok fogyasztották, nálunk 1000-1500 Ft darabja a boltokban, amiből akár saját növénykét is nevelhetünk házilag. Nézd, mi lesz belőle:
1. A pitahaya, vagy más nevein kaktuszgyümölcs, sárkánygyümölcs az oszlopos kaktuszok (Hylocereus) nemzetségébe tartozó kaktusz fajok termése. A hullámos kúszókaktusz (Hylocereus undatus) termését termesztik a trópusokon, és a téli szezonban ebből kerül is hazánkba a boltok polcaira.

Fajtól és fajtától függően külseje változatos: lehet sárga színű, nagy dudorokkal tarkítva, vagy erősen pirosas-zöldes árnyalatú, lángoló, pikkelyekkel tarkítva - nem meglepő dragond fruit/sárkánygyümölcs elenvezése, A sárga héjú változat gyümölcshúsa fehér, fekete magokkal, a piros- zöld héjú változaté pedig piros vagy fehér, szintén fekete magokkal. Állaga hasonlít a kiviéhez, puha, lédús, íze frissítő, kissé savanykás. Nyersen magában vagy gyümölcssalátába keverve fogyasztható.

A sárkánygyümölcs állítólag az alábbi gyógyhatásokkal is rendelkezik: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, rákmegelőző hatású, a bőrünk és a hajunk egészségét elősegíti.

A hullámos kaktusz május-júniustól kezdve folyamatosan virágzik, majd augusztustól egészen decemberig tart a szüret. Így néz ki egy sárkánygyümölcs ültetvény Kolumbiában, Nicaraguában: hosszú sorokba ültetve és alacsonyra metszve nevelik a kaktuszokat.

Házilag magról is szaporítható
A sárkánygyümölcs magvetéssel vagy dugványozással szaporítható, akár otthon is próbálkozhatunk nevelésével. Mossuk ki a gyümölcshúsból az apró fekete magokat, majd nedves, homos talajra szórva, meleg helyen pár nap alatt megjelennek a kaktuszhajtások.
