Érdekességek a datolyáról
Ha már volt alkalmunk egyszer igazi datolyát kóstolni, akkor nagy valószínűség szerint hamar beleszerettünk az ízébe. Én mindenesetre így jártam vele. Ismerkedjünk hát meg ezzel az egzotikus gyümölccsel!


Tények a datolyáról

  • A datolya egy bogyós gyümölcs
  • A datolya bogyója a magtokban kapcsolódik a fához
  • Egy datolya fürt 500-2000 bogyóból állhat
  • Amikor teljesen megérik a datolya akkor aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és egy viaszos réteg borítja be
  • A beporzás napjától számítva 200 nap kell a beérésig
  • 3 fontos mozzanata van a datolya növekedésének és beérésének, és minden fokozatnak saját neve van: Khalaal, Rutab és Tamr - ez utóbbi már a beérési szint.

 

Tények a datolyapálmáról

  • A datolyapálma (Phoenix dactylifera) a Phoenix fajtához tartozó pálmafa.
  • Az tény, hogy a Phoenix dactylifera pálmafa művelése hosszú időkre nyúlik vissza és talán Észak-Afrikából vagy Nyugat-Ázsiából származik.
  • A Phoenix dactylifera fa egy közepes nagyságú pálmafa, ami 20-25 méter magara megnőhet
  • Egy érdekes tény, hogy egyetlen Phoenix dactylifera fa gyökérrendszere több pálmának lehet a forrása.
  • Ennek a pálmafának a levelei, mint nagyon sok pálmafának, szárnyalt, és 2-5 méteresre nő; a tövén redőzött, az alsóbbak gyakran tüskések.

datolya_palma

 

Tények a datolyapálma történetéről és osztályozásáról

  • A régészeti leletek bebizonyították, hogy a pálmafákat már több ezer évvel ezelőtt művelték.
  • Van bizonyíték arra is, hogy az ókori egyiptomiak használták a datolyát bor készítéséhez.
  • Később a pálmafák elterjedtek a mediterrán országokban és a 17.században Kaliforniában és Mexikóban is.

 

Tények a datolya pálma termesztéséről

  • Phoenix dactylifera a datolyapálma tudományos neve. Megkülönböztetjük a hímvirágot és a nőivarú virágot a pálmafáknál.
  • Habár ezek a pálmafák termeszthetőek, a magok 50%-a lesz nőnemű, gyümölcsöt hozó fa.
  • Ami ismert tény, hogy a magról nőtt Phoenix dactylifera kevesebb és gyengébb minőségű fürtöket fog teremni.
  • A kereskedelmi ültetvényen a datolyapálma leveleit levágják a jó termés érdekében.
  • Azoknál a pálmáknál, amelyeknél a hímvirágokat levágják, nőivarú fák lesznek belőlük, és sokkal gyorsabban hoznak termést, mint azok, amelyek csupán magról nőnek.
  • A medjool egy népszerű ehető fajta, amelynek nagy és édes gyümölcse van.
  • Az ültetvényen szintén szükség van hímvirágokra is a beporzás miatt.
  • Manapság a porzási szezonban a hímvirágok megvásárolhatók a helyi piacokon.
  • A szabadon élő pálmafák beporzását a szél végzi.
  • Az ültetvényeken a Phoenix dactylifera beporzását főleg kézzel végzik, a biztosabb terméshozam miatt.
  • A kézi beporzást szakképzett személyek végzik, létrát és mászó felszerelést használva.
  • Phoenix dactyliferának 3-6 év kell, hogy gyümölcsöt teremjen, és 7 év után jön létre az igazán életképes termés
  • Egy termési szezonban 100 kg datolya várható egy fától
  • Tulajdonképpen többször kell szüretelni, mert a bogyók nem egyszerre érnek meg.
  • A pálmafa fürtjeit meg kell óvni a madaraktól és az időjárás viszontagságaitól.

datolyapalma

Tények a datolya gyártásról

  • Egy másik érdekes tény, hogy Egyiptomban a datolyafa a legelterjedtebb gyümölcsfa, és vezeti is a datolyagyártást az évi 1,400,000 tonna terméshozamával.
  • Irán, a 1,000,000 tonna datolya gyártásával tartja a második helyet, és szorosan őt követi Szaúd-Arábia 980,000 tonnával.
  • Más vezető országok a datolya gyártásban az USA, Pakisztán, Algéria, Irak, Szudán, Kína és Líbia.

 

Tények a datolya tartósításáról

  • Az olyan tartósító módszerek, mint a füstölés, hőkezelés, mélyhűtés, irradiáció, mind szóba jöhet.
  • A datolyát különválasztva megmossák, és a napra teszik száradni, de aszalni is szokták.
  • Kártevő rovarok ellen úgy kezelik, hogy forró levegőt fújnak rá és becsomagolják.

 

datolya-tal
Datolya csemege

 

Tények a datolya étkezési felhasználásáról

  • Sok recept aszerint van kitalálva, hogy mennyire érett a gyümölcs.
  • Használatuk divat a Közel - Keleten a  saláta készítményekhez
  • Az összetört datolyát összekeverjük búza vagy más gabonaliszttel, és számos sütemény és pudingféle készíthető belőle
  • Sok datolya receptet kipróbáltak szendvics krémnek, harapnivalónak partira vagy akár salátáknak
értékelés