Egészséges egzotikus gyümölcsök: maracuja, rambután, licsi, kumkvat, csillaggyümölcs

5
Egészséges egzotikus gyümölcsök: maracuja, rambután, licsi, kumkvat, csillaggyümölcs
Az egzotikus helyek meglátogatása a fürdés vagy a napozás mellett azt is jelenti, hogy kipróbáljuk a helyi süteményeket és az egzotikus gyümölcsöket. Az egzotikus gyümölcsök az egyedi ízükről, a tápértékükről és a jótékony hatásukról ismertek. 

A legegészségesebb egzotikus déligyümölcsök listája

 

Maracuja

 


A maracuja Brazíliában őshonos és a golgotavirág ehető gyümölcse. A spanyol misszionáriusok nevezték így el a gyümölcsöt Krisztus szenvedésének emlékére. Ez egy kis, kerek, tojásnagyságú gyümölcs ráncos, piros, sárga vagy vöröses-barna héjjal. A sárga húsos bélnek és a fekete ehető magoknak erős illatuk és ízük van, a gyümölcs állaga pedig zselés. A maracuja levét szirupokba, sörbetekbe stb. használják. Amikor megérik a héja ráncos lesz. Gazdag A és C vitaminban, valamint káliumban.

 

Licsi

 

 

A licsi egy ősi kínai gyümölcs. A licsi egy kis, fehér belű gyümölcs, amit piros héj takar. Az Amerikai Egyesült Államokban befőttként nagyon népszerű. Édes íze van, a sima, barna magok nem ehetőek. Világszerte jelen van a piacokon fagyasztott formában vagy befőttként. Akár három hétig is lehet a hűtőszekrényben tárolni anélkül, hogy elveszítené az ízét. A licsi gazdag C vitaminban.

 

Csillaggyümölcs

 

 

A csillaggyümölcs Indonéziában, Indiában és Sri Lankán őshonos. Ezt a rózsaszín virágú fát az Amerikai Egyesült Államokban is termesztik. Azért nevezik csillagvirágnak, mert amikor felszeleteljük a gyümölcsnek csillag alakja lesz. Megérve aranysárga színű. Ropogós édes íze van, ami hasonlít az ananász az alma és a kivi keverékére. Kétféle csillaggyümölcs van, az egyik édes, a másik pedig savanyú, és mind a kettő gazdag C vitaminban. A gyümölcsöt általában üdítőként használják, de egyesek még bort is készítenek belőle.

 

Rambután

 

 

Thaiföldön, a Maláj szigetvilágban és Délkelet-Ázsiában őshonos. A rambután hasonlít a licsire, ezért is nevezik még hamis licsinek is. Vörös héjuk van, amit tüskék borítanak, a gyümölcs belseje húsos és édes. Ez az egyik leghíresebb és legnépszerűbb gyümölcsfa Délkelet-Ázsiában. Ezt az édes és zamatos gyümölcsöt általában lekvárként vagy befőttként találjuk meg az üzletekben. A rambutánt 10 napig lehet hűtőszekrényben tartani szellőző csomagolásban.

 

Kamkvat

 

 

A kamkvat Kínában őshonos gyümölcs. A kamkvat egy kis ehető gyümölcs, ami hasonlít a narancsra, ami egy citrusféle. A zamatos gyümölcsben fehér magok vannak, a héja édes, a belseje viszont kesernyés. Akárcsak a legtöbb citrusfélét, ezt is nyersen eszik. Ha szárastul vesszük, akkor akár egy hónapig is lehet tárolni a hűtőszekrényben. A kamkvatból készíthetünk gyümölcslevet, salátákhoz vagy desszertekhez tálalhatjuk, vagy akár eltehetjük befőttnek is. Ezeket a gyümölcsöket gyakran dzsemek és befőttek készítéséhez használják, de olyan szeszes italokat is készítenek belőle, mint a likőr.

értékelés