-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Miért olyan egészségesek a gyümölcsöK?
- A gyümölcsök többségének összetétele harmonikus, az emberi szervezet számára létfontosságú anyagokat tartalmaz
- A gyümölcsfogyasztásnak általános anyagcsere-élénkítő és friss közérzetet nyújtó hatása mutatkozik, amelyben jelentős szerepet tölt be a gyümölcsök nagy szervessav- és ásványianyag-tartalma.
- Az emberi szervezet kitűnően hasznosítja a gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalmát.
- A gyümölcsök makro-, és mikroelemeket is tartalmazna, makroelemek közül jelentősebb a kálium, a foszfor, a kalcium és a magnézium.
- A létfontosságú mikroelemek egész sora megtalálható a gyümölcsben, a vas és cink viszonylag nagy mennyiségben, amelyek az enzimek fontos alkotó részei.
- Az ásványi anyagok elősegítik a sejtekben a sav-bázis egyensúly fenntartását.
A kivi az egyik legjobb C-vitamin forrás
- A gyümölcsök gazdagok vitaminokban, különösen C-vitaminban.
- A vitaminoknak kiemelkedő szerepük van az immunrendszer működésének megőrzésében és az ellenálló képesség növelésében, így az egészség fenntartásában.
- Leghatékonyabban a természetben előállított antioxidáns vitaminok és enzimek képesek lekötni az egészséget károsító, ún. szabad gyököket, melynek forrásai a gyümölcsök és zöldségek!
Déligyümölcsök vitamintartalma
Déligyümölcs | C (aszkorbinsav) mg |
B1 (tiamin) |
B2 (riboflavin) | B6 (piridoxin)mg | E (tokoferol) mg | Folsav |
---|---|---|---|---|---|---|
Banán | 10 | 160 | 80 | 0,25 | 0,2 | 13 |
Narancs | 50 | 70 | 40 | 0,06 | 0,2 | 17 |
Mandarin | 42 | 50 | 30 | 0,02 | 4,6 | |
Kivi | 85 | 27 | 25 | 0,063 | 0.86 | 36 |
Citrom | 45 | 60 | 20 | 0,07 | 0,8 | 4 |
Grapefruit | 40 | 40 | 20 | 0,02 | 0,3 | 7 |
Ananász | 20 | 80 | 20 | 0,07 | 0,1 | 6 |
Avokádó | 10 | 13 | 0,257 | 2,5 | 81 | |
Gránátalma | 10,2 | 53 | 0,075 | 0,6 | 38 |
A vitamintartalom fokozatosan csökken
A zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és vitamintartalma éretten a legmagasabb, ha házikertben termesztjük ez egybe eshet a szüret időpontjával. Ettől a pillanattól fogva azonban folyamatosan veszítenek az értékes anyagokból. Egozikus- és déli gyümölcsök esetén azonban a betakarítás a teljes érés előtt történik, hogy a gyümökcs a szállítás és a hosszas tárolást túlélje, ezért itt már a kezdeti vitamintartalom sem biztos, hogy eléri a táblázatban megadott értékeket.
Miért alacsonyabb a vitamintartalma a mai gyümölcsöknek, zöldségeknek?
Kutatások szerint ötven évvel ezelőtt akár 40-50%-kal több vitamint, ásványi anyagot, vasat, cinket és magnéziumot tartalmaztak a zöldségek, gyümölcsök.
Ennek oka a nagyüzemi mezőgazdaság, melynek célja, hogy minél több termést takarítsanak be a lehető legrövidebb idő alatt. Az intenzív termesztés hatása, hogy a növényeknek nincs elegendő idejük, hogy felszívják és beépítsék a talajból a számukra értékes tápanyagokat. A talaj pedig a folyamatos kihasználtságtól fokozatosan kimerül.
Mikor érdemes déligyümölcsöket fogyasztanunk?
A télen kedvelt citrusfélék a szüreteléstől számított több héten át megőrzik értékes anyagaik 90%-át, így ebben az időszakban érdemes több narancsot, citromot és grépfrútot fogyasztani. A C-vitamin-tartalmuk azonban már a szobahőmérsékleten való tárolás során is folyamatosan csökken. Minél alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk ezeket az élelmiszereket, annál tovább megőrzik vitamintartalmukat.