-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az áfonya több antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, mint bármely más gyümölcs vagy zöldség
- Az áfonya színe a kéktől a sötétliláig terjed, és egy fehéres-szürke viaszos védőréteggel van bevonva.
- A kék áfonya az Amerikai Egyesült Államok és Kanada hegyvidéki erdőiből származik.
- A termesztés során nem szükséges növényvédő szereket használni, mert csak a madarak fogyasztják előszeretettel.
- E gyümölcsök tálalása nagyon egyszerű, mert csak elővesszük a hűtőszekrényből, és leöblítjük a szemeket.
Az antioxidánsok, a flavonoidok és a szabad gyökök szerepe a rákmegelőzésben
Az áfonya - más friss vagy fagyasztott gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan – C-vitamint és E-vitamint tartalmaz, amelyekről tudjuk, hogy kiváló antioxidánsok. Az áfonyáról kimutatták, hogy minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél több antioxidánst tartalmaz!
Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásai ellen, csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, lassítják az öregedést, és fontos szerepük van a rákmegelőzésben.
- A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek számos degeneratív betegségnek az okozói. Ide sorolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákos megbetegedéseket, a szürke hályogot és a szemfenéki meszesedést (makula degenerációt). A szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, amely károsítja az emberi DNS-t.
- Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amely jó vitamin-, ásványi anyag-, növényi rost-, fenol-, és flavonoid forrás.
- A fenolok fontos védelmet biztosítanak a szívkoszorúér-megbetegedések, az agyvérzés (stroke) és a rák ellen.
- A flavonoidok védőfaktorként hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához, és az idős korral járó betegségek kialakulásának megakadályozásához. Ugyanakkor segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a húgyúti fertőzéseket.
- Egy csészényi áfonya 14 mg C-vitamint és 0,8 mg E-vitamint tartalmaz. Az áfonya nem tartalmaz nátriumot, zsírt vagy koleszterint, és alacsony a kalóriatartalma. Egy adag áfonyában több antioxidáns van, mint bármely más gyümölcsben vagy zöldségben.
Hogyan építhetjük be az áfonyát egészséges étrendünkbe?
A friss vagy fagyasztott áfonyát hozzáadhatjuk a reggelire előkészített gabonapehelyhez. Tízóraira vagy uzsonnára fogyaszthatunk sima joghurtot, amelybe áfonyát teszünk. Turmixgéppel az áfonyából és lefölözött tejből pépet készíthetünk. A mazsolát helyettesíthetjük áfonyával. Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amelynek rendkívül jó gyógyhatása van szervezetünkre.
- Készíthetünk muffint is áfonyával.
- Az áfonyazselé nagyon jól jöhet a téli hónapok alatt.
- Az áfonyás pite egy jó meglepetés lehet a családunk számára. Körülbelül négy csésze áfonyából finom áfonyapitét készíthetünk.
Hogyan tároljuk a magas tápértékű áfonyát?
- Ne tároljuk zárt tasakokban vagy edényekben az áfonyát, mert vizet szívhat magába.
- Szedés után fagyasszuk le az áfonyát, annak érdekében, hogy hosszabb ideig felhasználható legyen.
- A frissen szedett vagy a kiolvasztott áfonyát két hét alatt el kell fogyasztanunk.
- Csak közvetlenül a tálalás előtt mossuk meg az áfonyát, ellenkező esetben meglágyulnak a szemek.