A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: big_pic

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2057

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: img_path

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2065

Milyen gondozást igényel a fekete ribizli? Metszés, szüret, felhasználás - Bogyósok - Gyümölcs

Milyen gondozást igényel a fekete ribizli? Metszés, szüret, felhasználás

5

A fekete ribizli értékes gyümölcsünk rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt. Erősen zamatos, frissen sokan nem kedvelik enyhén rókaízű bogyóit, de szörp (bor) formájában sokan mégis fogyasztjuk. Ápolásához nyújtunk még egy kis segítséget. 

A fekete ribizli gondozása és termesztése

A szerves talajtakaró előnyös, hisz védelmet nyújt a felszínre törő gyökereknek, ugyanakkor hűvösen és nedvesen tartja a talajt. A bokor a teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Azokon a területeken, ahol melegebbek a nyarak, félárnyékba vagy meredek lejtőre kell ültetni őket.

A legjobb talaj a fekete ribizli számára az, amelyik szerves anyagokban gazdag és enyhén savas. Az évi nitrogén szükségletet szalmás mulccsal biztosíthatjuk, vagy bármilyen műtrágyával, amelyik képes 114 gramm nitrogénnel ellátni egy négyzetméternyi területet. A kálium egy másik fontos tápanyag a fekete ribizli számára. Hatvan grammnyi arányban van szükség rá ugyanennyi területen.

A ribiszke gyökerei a talaj felső 20-40 cm-es rétegében találhatók, ezért a tő körül nem szabad a talajt mélyen művelni. A bokrok körül csak sekély kapálás ajánlott.

Fóliatakarással megelőzhetjük a talaj felszínének gyomosodását, csak figyeljünk arra, hogy ne akadályozza a tösarjak fejlődését. Ezt úgy segíthetjük, hoyg a fólián lévő nyílást évről-évre megnagyobbítjuk.

 

Tápanyagutánpótlás

A risbiszkét 2-3 évente ajánlatos szerves trágyázni 3-5 kg istállótrágya vagy komposzt szükséges négyzetmézterenként.

Öntözés

a feketeribiszke nagyon vízigényes gyümölcsfaj, csak öntözéssel termeszthető hatékonyan.Két vízigényesebb szakasz jellemzi a fejlődését: május-vége-június, az intenzív növekedés és a magvak kialakulásának idején illetve július-augusztus, ami a jövő évi rügyek kialakulásáért felelős időszak. Évente 3-4 alaklommal, tövenként 20-30 liter vízzel számoljunk.

 

A fekete ribizli metszése

A fekete ribizli termesztése különbözik a piros és fehér ribizli termesztésétől, hiszen legtöbb gyümölcse az előző évek hajtásain terem. Ezért a bokornak szüksége van metszésre, hogy serkentsük az új vesszők hajtását minden évben.

Legtermőképesebb a harmadik éves termőgally a bokron: ezek hosszú szártagú termővesszők, melyek a második évben fejlődnek a tővesszők oldalrügyeiből. Lombhullás után, ősszel könnyű megállapítani eezek arányát: a többségben vannak a világos, vesszők, akkor a jó termés feltételei adottak, viszont ha sok az elöregedett ,sötét ág, akkor kicsi a bokor termőképessége. Távolítsuk el a négyéves, letermett termőágakat, helyettük  egyéves termővesszők, kétéves termőgallyak és hároméves termőágak maradjanak. Bokronként 3-4 egyéves tővessző a kívánatos, ennél többet ne hagyjunk meg. A rövidebb (51-61cm) tővesszőket 1-2 rügy meghagyásával erősen vágjuk vissza.

 

Szüretelése

A fekete ribizli a korán érő gyümülcsük közé tartozik. A gyümölcsök a fürtön belül eltérő időben, a virágzás sorrendjében érnek.  Hátránya, hogy teljesen éretten a termés erősen hullik.  Dzsemmnek szedhetjük, ha a fürt csúcsán lévő 1-2 szem még zöldes színű, szörp, bor vagy fagyasztáshoz a teljesen érett fürtök az ideálisak.


A fekete ribizli felhasználása

A friss fogyasztáshoz a legjobb fajták közé tartozik a „Blackdown", a „Brodtorp", a „Goliath" és a „Silvergieters", ezeknek a bogyói lágyak és édesek. Még azok is, akik nem szeretik a ribizli friss zamatát, kedvelik a belőle készült szirupokat, lekvárokat, süteményeket és borokat. A franciaországi Bordeaux városának környékén, a fekete ribizliből egy úgynevezett cassis likőrt készítenek.

currant-957698_1280

A fekete ribizlinek szüksége van egy enyhe téli fagyra. Ott teremnek a legbőségesebben, ahol a téli minimum hőmérséklet nem kevesebb 0 °C-nál. A fekete ribizlinek (és egyik ribizlifélének) semmi köze a kereskedelemben „aszalt ribizli" vagy „fekete ribizli"-ként forgalmazott mazsolához. Ezeket a mazsolákat azért nevezik ribizlinek, mert a „Black Corinth" nevű kékszőlő fajtából készülnek, amelyet megszárítottak, és az azonos nevű görög kikötőből szállítottak évszázadokon keresztül.

értékelés