Lehet, hogy ezentúl az áfonyát (Vaccinium myrtillus) nem csak a hűtőszekrényben találjuk meg, hanem a gyógyszeres szekrényben is. Festékanyagai az antocianinok, amelyek a kék színét adják, értékesebb elemekből állnak, mint amilyenek a gyümölcshúsában vannak. Ezek a bőségesen található antocianinok bioaktív tulajdonságúak, segítenek megőrizni az ember egészségét. Nézzük a részleteket!
Miért olyan egészséges az áfonya?
Az áfonyában levő antocianinoknak antioxidánsoknak védőhatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák, a szív-érrendszeri betegségek és talán a Parkinson-Alzheimer kór.
A kanadai tudósok együttműködve az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériumával és a Tufts Egyetemmel, állatkísérletekben tanulmányozták, milyen hatásaik vannak az idegrendszerre.
![]() |
A patkányokon végzett kísérletek azt jelzik, hogy az áfonya segít megoldani az emlékezési problémákat, lassítja az öregedést és a motoros funkciók elvesztését. Elsõsorban a diétás módszernek van hatása az öregedésre.
![]() |
Már ki is dolgoztak egy módszert az áfonya hatóanyagainak kivonására. A fogyasztók ugyanis a felmérések szerint leginkább olyan terméket kívánnak, amely jó ízű, nem tartalmaz adalékanyagokat és sokáig eláll a polcon. Jelenleg nagy a lelkesedés, mert úgy hiszik, hogy már csak egy lépés van hátra ahhoz, hogy az áruházakba kerüljön a vásárlók igényeinek megfelelő gyógyhatású készítmény.
Gentischer Gábor