Hogyan lassítható a szénhidrátok felszívódása?

Köztudott, hogy a szénhidrát szervezetünk egyik alapköve, mivel biztosítja a megfelelő energiaellátást. Mitől is olyan fontos? Általában az edzés kb. első 40 percében ebből nyerünk energiát. Ugyanakkor, a szervezetbe kerülve, felszívódás után vagy felhasználódik vagy raktározódik a májban vagy a harántcsíkolt izomban, glikogén formájában. Lássuk, hogyan lassítható a felszívódása!

Szénhidrátok fajtái

Az egyszerű szénhidrátok körébe sorolható a fruktóz, a glükóz és a galaktóz, vagy ismertebb nevükön a gyümölcscukor, a szőlőcukor és a tejcukor.

Mikor vigyük be őket? Leginkább közvetlenül edzés után ajánlott, hiszen ilyenkor ajánlott a kiürült glikogén raktárak gyors feltöltése. Azonban arra figyelj, hogy a nap bármely másik szakaszában inkább az összetett szénhidrátokat részesítsd előnyben. Ezek az inzulinszintet sem emelik meg gyorsan, illetve az izmok számára egyenletesebben biztosítják a glükózt is.

Milyen ételekben található meg? Például a rizsben, zabkásában, burgonyában, teljes kiőrlésű gabonában vagy a teljes kiőrlésű tésztafélékben.

 

Szénhidrátok felszívódása

Fontos tudni, hogy a szénhidrátok felszívódása különböző, hiszen ez attól is függ, hogy mégis miből fedezzük a szervezet szénhidrát igényét. Jobb, ha tudod, hogy minél feldolgozottabb az adott szénhidrát, annál gyorsabban emésztődik meg és szívódik fel, annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet.

Ha úgy érzed, még nem tudsz eleget a szénhidrátokról, akkor az Egészség Palace Webáruház életmód blogjában még többet tudhatsz meg a témáról!

Nézzük, milyen tápanyagforrások segítségével lassíthatjuk felszívódásukat!

sznhidrtok

Felszívódást lassító ételek

Rost: A vízben oldódó rostok zselésítő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami miatt a víz mellett egyéb táplálékot is megkötnek. Hatékonyabbá teszik és lassítják az emésztést, így az ételek egy része könnyebben jut el a bélrendszerbe. Kiküszöbölik a vércukorszint hirtelen megugrását, és csökkentik a koleszterinszintet is.

Csirke rizzsel? IGEN! Az étrendbe iktatott fehérje ugyanis lelassítja a CH felszívódását. Így biztosan nem fog az étrend vércukorszint emelkedést okozni.

Gyümölcslé helyett fogyassz gyümölcsöt! A gyümölcslé mítosz egy része igaz, miszerint a frissen préselt italok tele vannak vitaminnal és nagyon hasznosak. Azonban a gyümölcs préselése közben a sejtek szétnyomódnak, megnyílnak, utat engedve a benne található cukroknak.

Igyekezz minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasztani! Ide sorolható a túlfőzés és a pürésítés technikája is. Kevésbé emeli meg az étel a vércukorszintet, ha például, köreteknél a “darabolt” elkészítési módot, míg tésztáknál az al dente fogyasztási módot választjuk.

Minden jó, ami savanyú! A citromlé, az ecet, az olívaolaj használata lelassítja a keményítő cukorrá válását, így csökken az étel glikémiás indexe is.

értékelés