5
Egyre népszerűbb a vegetáriánus étrend és életmód
A vegetáriánus trend 2020-ban feltartóztathatatlan. Régebben ez az irányzat inkább csak az egyes vallási csoportokhoz volt kapcsolható, napjainkban nemcsak étrendet, hanem életmódot is jelent.

A növényi étrenden alapuló vegetárius táplálkozás az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melynek oka leginkább a klímaszorongás megjelenésével köthető össze.

TUDTA-E?

  • Több mint 70 ezer új termék került a polcokra az elmúlt év során Európában.
  • 2019-ben piacra dobták a világ első vegán hamburger pogácsáját, az Incredible Burger-t.
  • 2018-ban a cégek 98%-a legalább egy termékét reformulálta az egészségügyi és wellnesspolitikákkal összhangban.
  • 2015 óta több mint 320 000 terméket módosítottak. A vállalatok 70%-ban termékeik só- vagy cukortartalmát csökkentették
  • 2019-ben már az állateledel kategóriában is megjelentek a vegán és rovarfehérjébőlelőállított termékek.
  • 2020-ban várhatóan az élelmiszeripari trendeket a fenntarthatósági törekvések fogjákleginkább mozgatni.

 

Vegetáriánus étrend

A vegetárizmus a “vegetábilis”“növényi” szóból ered és azt a táplálkozási gyakorlatot jelenti, amelynek követője bármilye nállat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti. A vegetáriánusok elutasítják azállati eredetű termékek fogyasztását és csak növényi eredetű termékeket fogyasztanak.

vegan-1343429_640

Érdekesség, hogy míg régebben ez az irányzat inkább csak az egyes vallási csoportokhoz voltkapcsolható, napjainkban nemcsak étrendet, hanem életmódot is jelent. A vegetáriánus életmódot követő személy jellemzően elutasítja az alkoholos italokat, nem dohányzik, gyakran alkalmaz feszültségoldó technikákat (pl. jóga gyakorlása), rendszeresen mozog és gyakran állatvédelemmel kapcsolatos karitatív tevékenységet is folytat.

 

 

Flexitárius étrend

A vegetarianizmusnak egy új fajtája, ami leginkább divatba jött az elmúlt pár évben, a flexitáriánus étrend, mely egy megengedőbb vegetáriánus étkezési forma. A flexitáriánus étrend a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot.

Európai felmérésekből tudjuk, hogy a tőlünk jobb gazdasági helyzetben lévő országok fiatal felnőttjeinek közel fele az utóbbi években csökkentette a húsfogyasztását, de a flexitáriánusok száma mellett a vegánok száma is drasztikusan növekszik.

 

vegan-946034_640

Vegán táplálkozás

A vegán táplálkozásra az jellemző, hogy csak a növényi eredetű élelmiszer elfogyasztását támogatja. A vegán életmódot követők teljes mértékben elutasítják az állatok árucikké tételét, így például a méz vagy az állati kollagént tartalmazó élelmiszerek (például gumicukor) fogyasztásától is elzárkóznak.

Az étrend gerincét a gabonafélék alkotják, amelyek kiegészülnek zöldségfélékkel, hüvelyesekkel, gyümölcsökkel és olajos magvakkal.

Európában Németországban jelennek meg legnagyobb százalékban a vegetáriánus (9%) és vegán (1%) étrendet követők a társadalomban. Nagy-Britanniában a vegánok száma megnégyszereződött 2014 és 2018 között. Ott jelenleg 3,5 millió ember követi valamelyik irányzatát a növényi alapú étkezéseknek és valószínűsíthető, hogy ez a szám 2020-ban még magasabb lesz.

A húsfogyasztás csökkentésének oka szoros kapcsolatban áll a globális felmelegedés problémájával. A szelektív hulladékgyűjtés mellett a húsfogyasztás mérséklése lehetőséget ad a társadalom tagjainak, hogy egyéni szinten tegyenek a globálisfelmelegedés problémája ellen.

husmentes_hamburger_vegan

Vega hamburger és egyéb hústlók

Élelmiszeripari megoldásként olyan húsalternatívával rukkoltak elő a cégek, mint például a növényi alapú hamburger (”Incredible burger”), amely a marhahús helyettesítésére használható azok számára, akik csökkenteni kívánják húsfogyasztásukat. Azonos a terméktextúrája, fűszerezése, mint egy marhahúsból készült hamburgernek, magas a növényi fehérje- és rosttartalma, alacsony a zsírtartalma és nem tartalmaz koleszterint. Előállítása során kevesebb CO2 kerül kibocsájtásra és kisebb termőföld használatot igényel, mint a marhahús termelése

A „vega” hamburger pogácsán kívül több vegán élelmiszer is a boltok polcaira került azelmúlt időben, mint például vegán felvágottak, majonézek, jégkrémek, tej- és tejtermék, tojáshelyettesítők stb. Az Euromonitor szerint a húspótló termékek 2023-ig az USA-ban elérik a 2,5 milliárd USA-dollár értéket.

Érdekesség, hogy a piacokon egyre több, B12-vitaminnal dúsított élelmiszer jelenik meg. A vegán étrendet fogyasztók körében táplálkozási szempontból a kritikus tápanyagok közésorolható a B12-vitamin. Új növényi alapú termékcsaládokkal is találkozhatunk főleg a nyugat-európai országok kínálatában, melyek komplett aminosavképpel rendelkeznek, tehát teljesértékű fehérjeforrásként fogyaszthatók, komplettálás (kiegészítés) nélkül.

értékelés