Téli egészségbombáink a savanyúságok: probiotikumok, antioxidánsak és még diétásak is

5
Téli egészségbombáink a savanyúságok: probiotikumok, antioxidánsak és még diétásak is
Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a nehéz, főként húsos ételek mellé jól jön egy kis savanyúság, amely segíti a gyomorban található emésztőnedvek munkáját, megkönnyítve az emésztést. A savanyúságok emellett értékes rostokkal és főleg, ha hőkezelés nélkül készültek, vitaminokkal ajándékozzák meg a szervezetet.

Ha stresszes a napod, egyél egy kis savanyúságot

A fermentált élelmiszerek fogyasztása egy olyan bélreakciót eredményez, amely a US National Library of Medicine-ben közölt tanulmány szerint stressz- és szorongásoldó hatással bír. - írja a hazipatika.hu Egy korábbi, 700 diákot vizsgáló tanulmány eredménye azt mutatta, hogy azon tanulók, akik fermentált élelmiszereket ettek kevésbé szorongtak a mindennapokban. A joghurtokban, a savanyú uborkában vagy a savanyú káposztában fellelhető probiotikumok megváltoztatják a bél környezetét: a bennük lévő jó baktériumok megnövelik a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű kémiai anyag szintjét szervezetünkben. A GABA egy olyan neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), amelynek szorongást feloldó hatása van. Ebből gyakorlatilag az következik, hogy a fermentált élelmiszereknek direkt szorongás-oldó, nyugtató hatása van, ami a beleken keresztül érvényesítenek."

savanyusagok_probiotikum_antioxidans

 

A savanyúságok diétásak

A legtöbb savanyúság kifejezettem diétásnak mondható:  alacsony a kalóriaértékük, fogyasztásuk hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. Rost és probiotikum tartalmuk munkára fogja az emésztőrendszert, emésztésük több kalóriát éget el, mint sok energiadús élelmiszer.

További fogyókúrás trükk, hogy a savanyú íz hatására kevésbé kívánjuk az édességeket. Ezért ha nehezen megy a leszokás az étkezés utáni desszertről, érdemes savanyúsággal befejeznünk az ebédet.

uborka_nyugtat

 

Kedvenc téli savanyúságaink és vitamintartalmuk

Csalamádé: Édeskáposzta, uborka, sárgarépa, zöld paradicsom, paprika, vöröshagya sóval, mustármaggal, babérlevéllel és borssal ízesített savanyúság mix.  A magyarok egyik kedvence.

Ecetes uborka: A-, B1-, B2-, B6- és C- és E-vitaminban, kálium tartalma jelentős. Vízhajtó, görcsoldó hatású, diétás

Céklasaláta: A, B, C vitaminban , karotin és folsav forrás - kiváló antioxidáns

Almapaprika:  magas C-vitamin tartalmú, izzasztó, zsírégető hatású, probiotikum

Savanyúkáposzta: legfontosabb téli C-vitamin forrásunk (20mg/100g), emellett B-vitaminban is gazdag - diétás, probiotikum

savanyu-kaposzta-vitamintartalma

Így készül házilag a savanyú káposzta>>


értékelés