Mit főzzünk karácsonykor? - A legfinomabb vega menü
Már javában tervezzük az ünnepi menüt. Az legyen, mint tavaly? Kipróbáljunk valami extrát? A szempontok: isteni finom legyen, ne legyen túl macerás, és ne lehessen nagyon elrontani sem. Olvasóink megosztották velünk jól bevált, kedvenc receptjeiket. Lássuk a másodikat: Pulykával töltött sajtos gomba, paradicsom mártással, és a desszert: Mogyorós trüffel golyó. Garantált a siker, ha kipróbáljuk! 

Pulykával töltött sajtos gomba, paradicsom mártással

Pulykával töltött sajtos gomba
Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 nagy csiperke gomba
  • őrölt bors,
  • 1 evőkanál vaj
  • 60 dkg darált pulykacomb
  • 10 dkg darált
  • húsos füstölt szalonna
  • 2 kiskanál fokhagymakrém
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csapott kiskanál kakukkfű
  • 1 tojás
  • 12 dkg reszelt trappista sajt

 

Paradicsom szósz
A mártáshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 doboz konzervparadicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • fél csokor metélőhagyma
  • 1 kiskanál cukor

 

Elkészítése:

A gombák tönkjeit kitörjük. A kalapokat sóval, borssal fűszerezzük, és egy vajjal kikent tepsibe, üregükkel felfelé egymás mellé ültetjük.

A darált pulykacombot, és füstölt szalonnát a darabokra aprított gombatönkökkel összekeverjük, majd sóval, borssal, a fokhagymakrémmel, a finomra aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük, és a tojással összedolgozzuk.
A masszát 12 egyforma kis gombócra osztjuk, és a gombákat megtöltjük vele. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és 200 C-os sütőben pirosra sütjük.
A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, majd üvegesre pirítjuk benne a felaprított vöröshagymát. A felkockázott paradicsomot a levével együtt beletesszük, és felforraljuk.
Sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal és metélőhagymával fűszerezzük. Ha túl savanykás, 1 kiskanál cukorral tompíthatunk az ízén.
Tálaláskor a gombákat tányérra fektetjük, és körbelocsoljuk a forró mártással. Friss péksüteménnyel kínáljuk.

 

Mogyorós trüffel golyó

Hozzávalók (kb. 22 db. golyóhoz):

 

karácsonyi trüffel
A trüffelhez:

200 g tejcsokoládé

44 cl tejszín

33 cl ír krémlikőr

22 szem hántolt törökmogyoró

 

A bevonathoz: 80%-os étcsokoládé

 

Elkészítése:

1. A tejcsokoládét egy tálba tesszük, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és alaposan elkeverjük vele.

2. Ezután az ír krémlikőrt is hozzáadjuk, és ezzel is jól elkeverjük. Ha megvan, tegyük mélyhűtőbe kb. 30 percre a trüffelt.

3. Ha megkötött, kiskanállal apró - kb 1dkg-os - darabokat szaggatunk a trüffelből. A darabkákba belenyomunk egy szem törökmogyorót, majd golyócskákat formázunk belőle.Figyelem! Lényeges, hogy a golyók aprók legyenek, azaz tartsuk a receptben előírt darabszámot, mert a nagy trüffelek nagyon tömény ízűek lehetnek!

4. Az így kapott golyókat tegyük zsírpapírra, majd kb. 10 percre tegyük be őket a fagyasztóba. Ez idő alatt a keserű csokoládét olvasszuk fel egy tálban.

5. Ha a golyócskák megkötöttek, egy kevés étcsokoládét tegyünk a tenyerünkbe, és egyenként forgassuk át benne a golyókat. Ezután tegyük őket vissza a zsírpapírra, majd újabb 10 percre a fagyasztóba.

6. Ha megkeményedett rajtuk a csokoládé, még egyszer megismételjük a csokiban megforgatást, és újabb 10 percre hűtőbe tesszük őket.

7. A kész trüffel golyókat lehetőleg pár órán át érleljük a hűtőben, de akár azonnal is kínálhatjuk behűtve.

értékelés