Hogyan termesszünk koriandert?
A koriander egy többszörösen hasznosítható növény. A magvait korianderként ismerjük, a leveleit pedig bolhafű vagy büdös kaporként, ez utóbbit a latin konyha használja nagy előszeretettel, mert különleges íze van. Konyhakertben és konyhában egyaránt termeszthető.

Mi a koriander?

Néha cigánypetrezselyemnek is nevezik, és kinézetre a hagyományos petrezselyemhez hasonlít. Hűsítő és üdítő íze miatt könnyen elképzelhető, miért használja a latin konyha különféle ételek ízesítésére. Ha a bolhafüvet engedjük felmagozni, a magvait koriandernek fogjuk nevezni.

 

Koriander
A koriander

 

 

Én nagyon szeretem marhahús mellé szószokba és levesekbe. Annak érdekében, hogy a legjobb ízét hozzuk ki, pár percig pörköljük a magokat egy serpenyőben, amíg erősen nem érzik az aromája. Ezeket a magvakat a felhasználás előtt mozsárban törjük össze vagy daráljuk le.

 

Koliander, Coliander
A petrezselyemre hasonlít

 

 

Hogyan termesszük a koriandert?

Kint és bent egyaránt könnyű termeszteni a koriandert. Jó, ha kétszeresen ültetjük, hogy fel tudjunk használni a leveleit és a szárát bolhafűként, a magvait pedig koriandernek. A koriander szereti a gazdag és jól öntözött földet, de összekunkorodik és keserű lesz, ha 24 C fok feletti hőmérsékleten nő, tehát ültessük az utolsó fagy után. Cserépben is termeszthetjük. A koriander jól fog nőni, ha megóvjuk a nagy nyári melegtől, így később fog felmagozni. A koriander szereti az erős napfényt, tehát, ha egy ablakpárkányra tesszük, biztosan kap naponta legalább 8 óra fényt.

értékelés