Gyümölcsfa metszése télen: érvek és ellenérvek

5
Gyümölcsfa metszése télen: érvek és ellenérvek
Tél végén a tavasz közeledtével jön el a gyümölcsfák metszésének fő szezonja. De mi van a nagyobb gazdaságokban, ahol akár 50 hektárnyi fa vár metszésre? Dr. Simon Gergelyt, a SZIE Gyümölcstermő Növények Tanszék vezetőjét kérdeztük.

Megkérdeztük Dr. Simon Gergelyt, a SZIE Gyümölcstermő Növények Tanszék vezetőjét a legfontosabb téli metszési tudnivalókról és az általános téli metszési gyakorlatról, hogy nincs igazából megállás a gyümölcsösben télen sem - amit a minap felkerült MTI-s fotók is bizonyítanak!

 

Metszés télen: csak -5°C fok felett!

Kiskertben, hobbikertben érdemes megvárni a téli fagyok elmúltát és csak azután nekiállni a metszésnek, hogy már tisztában vagyunk az azévi fagykárokkal és ehhez igazítani a metszés mértékét.  Egy nagyobb gazdaságban azonban, ahol akár 50-60 hektár gyümölcsöst kell tavaszra formába hozni, novembertől egészen a tél végéig folyamatos munkát ad a gyümölcsfák metszése.

Alapszabály, hogy -5°C fok alatt nem szabad metszeni. Fagyos időben ridegebb a növények szövete, könnyebben törik, roncsolódik a fák szövete, illetve meleg kézzel érintve beindulhat a nedvkeringés - ami ugyan csökkenthető vagy kiküszöbölhető, ha a levágni kívánt részt fogjuk meg, vagy ha vékony kesztyűben dolgozunk.

gyumolcsfa_metszes_telen

Zúzmarás körtefát metsz egy munkás Zalasárszeg közelében 2020. január 14-én. MTI/Varga György

A fenti kép a minap készült egy zala-megyei gyümölcsösben, ahol kénytelenek minusz 1-2°C-ban is folytatni a munkát. "Az almatermésű gyümölcsfák (alma, körte) egyébként is kevésbé érzékenyek a téli fagyra, mint pl. korán beinduló csonthéjasok (őszi- és kajszibarack) - tudjuk Dr. simon Gergelytől -  tehát megszokott a gyakorlat, hogy egész télen, -5°C felett, hosszabb leállás nélkül folyik a munka az ültetvényeken."

gyumolcsfa_metszese_telen

Körtefa metszés Zalában

értékelés