5
Itt a szezonjuk! Spárga és újkrumpli!
A spárga felhasználásának csak a fantázia szab határt: a főtt zöldséget meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk vajban pirított zsemlemorzsával, tálalhatjuk hollandi mártással, nyers vagy füstölt sonkával, sültekkel, lángossal vagy újkrumplival.

A spárga évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni. Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát. A növény szárát jól emészthető rostok alkotják, tápanyagokban is rendkívül gazdag növény. Kivételesen alacsony a kalória- és koleszterin tartalma, ami jó hír azok számára, akik szeretnének formában maradni. A hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag igen kevés kalóriát képvisel: 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.

Együk a spárgát! - gyors receptek >>

Spárga frissen facsarva! >>

 

A spárgának kivételesen alacsony a kalória- és koleszterin tartalma
A spárgának kivételesen alacsony a kalória- és koleszterin tartalma

 

A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátrium tartalma alacsony. A nyomelemek közül ón, szilícium, molibdén van benne. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb. Emellett a zöldspárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint is.

 

sparga_ara_2019


A spárga gyógyító ereje

Gyógynövényként elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként, áttételesen a szívet tehermentesítve, a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére. Ezek alapján nem csoda hát, hogy a növényről ilyen hírek keringenek, és a zöld változat magas klorofill, ásványi anyag és vitamin tartalma alapján valóban rendkívül jó antioxidáns is. Ezek hatását leginkább akkor használhatjuk ki, ha a zsenge spárgát nyersen fogyasztjuk. A nyers spárgalé egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával fél csészényi nyerhető. (Legjobb az alacsony fordulatszámú prés, mely kevésbé oxidálja a kinyert lét.)

 

Együk az újkrumplit!

Bár hagyományosan a burgonya az egyik legfőbb táplálékunk, az egészségtudatos fogyasztók nem szívesen fogyasztják, hízlalónak tartják és hajlamosak száműzni étrendjükből ezt a fontos tápanyagforrást. A burgonya jó hírének visszaállításában segíthet az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) most zajló éves konferenciáján ismertetett kutatás, amelynek eredménye szerint a burgonya - egyéb kedvező tulajdonságai mellett - még vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

 

A burgonya még vérnyomáscsökkentő hatással is bír
A burgonya még vérnyomáscsökkentő hatással is bír



Persze ne a bő zsiradékban sült hasábburgonyára vagy a chipsekre gondoljunk, hanem a minél természetesebb formában, olaj vagy zsír nélkül megpárolt krumplira. Ha ugyanis a krumplit nem bő zsírban vagy olajban sütjük, hanem zsiradék nélkül - például mikrohullámú sütőben - megpároljuk, akkor megőrizzük a benne lévő értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, és nem túl magas energiatartalmú (egy közepes krumpli kb. 110 kcal), tápláló eledelt kapunk. A különlegesnek számító színes húsú (lila, kék, vörös) burgonyák ráadásul igen nagy mennyiségben tartalmaznak jótékony hatású antioxidánsokat is, ezért fogyasztásuk a szív- és érrendszerre különösen jótékony hatást gyakorol.

értékelés