Itt a pünkösd, készítsünk kalácsot!

Itt a pünkösd, készítsünk kalácsot!
A pünkösdi kalács hozzávalói: 1 kg liszt, fél liter tej vagy zsendice, csipet só, 2-3 dkg élesztő, 10-15 dkg cukor, 8-10 dkg margarin és 40 dkg cukrozott juhtúró.

A pünkösdi kalács elkészítése

 

A hozzávalókból a szokásos módon elkésztjük a kalács tésztáját. A tészta puhasága a fánktésztához hasonló legyen. Amikor a tészta megkelt, három egyenlő részre osztjuk. Az első lapot az előre elkészített kizsírozott lábasba tesszük, megkenjük zsírral vagy margarinnal, és rákenjük az előre elkészített cukrozott juhtúrót.

Ezután kinyújtjuk a második lapot, és ráhelyezzük. Ezt ismét megkenjük zsírral vagy margarinnal, és rákenjük a második adag juhtúrót.

Erre ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot, és a tetejét tojássárgájával megkenjük.

A kalács tetejére akár egy késsel kereszt alakot is vághatunk.

Sütési idő: 30-40 perc.

 

Piaci árak - 21. hét


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

belfoldi-21

kulfoldi-21

cukkini

padlizsan

 

Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.

értékelés