5
Készítsünk diós/mákos bejglit!
A diós-mákos begjli az ünnepek egyik elmaradhatatlan velejárója, ami nem is csoda, hiszen könnyű elkészíteni, és hát mondjuk ki: egyszerűen finom! A következőkben  diós- vagy mákos bejgli elkészítését írjuk le!

A diós/mákos bejgli elkészítése

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g margarin
  • 2 evőkanál tejföl
  • 100 g disznózsír
  • 2 tojássárgája
  • egy csipet só és cukor

Hozzávalók a kovászhoz:

  • 25 g friss élesztő
  • 2 kiskanál cukor
  • egy kis langyos tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g mák/dió
  • 200 g cukor
  • 100 ml tej

A lapok kenéséhez:

  • 3 tojássárgája

 

A bejgli elkészítése


Készítsd el a kovászt a bejglikhez: tedd az élesztőt egy tálba, keverd jól össze a cukorral, majd add hozzá a tejet, végül szórd meg liszttel a keveréket. Ha friss az élesztő, 5-10 perc alatt meg kell nőnie.

Öntsd a lisztet egy nagy tálba, majd add hozzá a kovászt, tejfölt, sót, cukrot és tojássárgájákat (a fehérjék a diós és mákos keverékekhez lesznek használva). Keverd jól össze, majd add hozzá a mikróban kissé megmelegített margarint és zsírt (opcionális), majd addig gyúrd, amíg a bejgli tészta nem ragad a kezeidhez. Takard le és hagyd meleg helyen kelni.

Közben készítsd el a kalácstöltelékeket. Melegítsd meg egy edényben a tejet a cukorral. Miután elolvadt a cukor, add hozzá a darált mákot, illetve diót. Miután kihűlt a két kompozíció, keverd hozzájuk a kis cukorral felvert tojásfehérjéket. Ha a mák túl száraz, főzhetsz egy kis búzadarát tejjel, amit hozzákeversz, hogy „lágyabb" legyen.

Oszd 8 egyenlő részre a megkelt tésztát. Lisztezd be az asztalt, és nyújtsd sodrófával minél vékonyabb lapokat, kend be töltelékkel, tekerd fel, majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Kend be a bejgliket tojássárgájával, majd tedd a tepsit az előmelegített sütőbe több mint fél órára, 180 fokra. Mindenképpen teszteld le fogpiszkálóval.

 

Aki nem akar otthon bajlódni a bejgli késztésével, de a bolti száraz sütire sem fanyalodna, rendelhet a házi készítésűhöz hasonló kézműves bejglit is, mint az alábbi:

 

sima_suti

Köszönjük a fotót: Sima Süti


 


 

Piaci árak - 48. hét


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

belfoldi-48

kulfoldi-48

kelkaposzta

kigyouborka

 

Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.

értékelés