Befőzésre fel! Lekvár szederből és nektarinból

5
Befőzésre fel! Lekvár szederből és nektarinból
A nyári időszakban fontos szerep jut a befőzésnek: kedvenc gyümölcseinkből lekvárt és befőttet is készíthetünk. A hagyományos eper, kajszi és szilva mellett érdemes nektarinból és szederből főzött téli csemegékkel is megtölteni a kamra polcait.

Hagyományos nektarin lekvár

Hozzávalók (arányok):

  • 1 kg nektarin
  • 800 g cukor
  • egy kis citrom leve

Olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyek értettek, de még kemények és könnyen leválnak a magról. Miután meghámoztuk, félbe vágtuk és kimagoztuk őket, kockákra vágjuk. Amennyiben nagyobb mennyiséggel dolgozunk, vagy biztosan nem szeretnénk gyümölcsdarabokat hagyni a lekvárban, le is darálhatjuk. Egy nagyobb lábosban, kis lángon és állandó kevergetés mellett a citromlével együtt feltesszük főni. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, majd újabb, legalább 30 perces főzés következik. Amikor a lekvár fényessé válik, a tűzről levéve száraz üvegebe töltjük.

Ha csökkentett cukortartalommal szeretnénk készíteni, akkor 1 kg gyümölcshöz 300g cukrot és 3:1 arányú dzsemfixet használjunk.

Hasznos tanácsok befőzéshez>>

 

Édes szeder lekvár

Hozzávalók (arányok):

  • 1 kg szeder
  • 500 g cukor
  • 2:1 arányú dzsemfix

A gyümölcsöt alaposan tisztítsuk meg, majd az összes hozzávalót tegyük egy lábosba. Közepes lángon 4-5 percig forraljuk, majd tiszta és száraz üvegekbe töltjük.

 

A biztonság kedvéért lekvárjainkat a teljes kihűlésig meleg dunsztba is tehetjük!

értékelés