-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Amaránt (Amaranthus)
Bangladesben például az amaránt egy állandó termény a zöldséges kertben. 'Dugi' néven ismerik, és számos fajtáját termesztik, a friss leveleket a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Az íze is hasonlít a spenótra. Keress olyan fajtákat ami alkalmazkodik a hűvösebb éghajlathoz : az „Annapurna" egy magas, elegáns növény.
Termesztése: A chili magok könnyen visszaszorítják az amarántot, ezért várd meg a májust a magok ültetésével. Válassz egy napos, védett részt a kertedben, és homokos talajba ásd a magokat, így szabad elvezetése lesz a víznek, ami nagyon fontos az amaránt számára. Az elején lehet nehezen akar akar megindulni, de légy türelmes: ha elindul akkor könnyen fog nőni. A friss hajtásokat gyakran szedd le, hogy többet hajtson a növény.
Elkészítése: Az amaránt úgy készül, mint a spenót – tökéletes enyhén párolva, vajban megforgatva vagy olajban, sült ételekben keverékként. De nyersen is fogyasztható salátaként.
Amaránt |
Balzsamkörte (vagy keserűtök)
Keserűtökként is ismert, az ázsiai konyha már évek óta használja. Elbűvölő növény: olyan mint egy vaskos, enyhén körte alakú uborka, mélyen bevágott levelekkel. Sárga, cukkini szerű virágait kicsi, bibircsókos gyümölcs követi. Akkor igazán érettek ha narancsos-vöröses a színük, könnyen hasadnak, és megmutatják a piros gyümölcsöt.
Termesztése: a balzsamkörtének az üvegház melegére és elegendő karóra van szüksége, hogy kússzon. Hintsd el a magokat májusban egy napos ablakpárkányra, majd ültesd el az üvegház széleinél. A gyümölcsöt addig kell leszedni, amíg még zöld. Ahhoz, hogy elfogyaszthasd a belsejét, várd meg, amíg megérik és megnyílik az édes, piros belső része: Dél-kelet Ázsiában ezt nyersen fogyasztják a salátákban.
Elkészítése: Akár a padlizsán esetében, ha 10 perccel az elkészítés előtt megsózod, akkor veszít a keserűségéből. Majd vékonyan szeleteld fel, és hirtelen süsd át sertéshússal együtt, vagy currys krumplival főzd meg, majd adj hozzá zsírszegény joghurtot.
Balzsamkörte |
Kínai articsóka
Akár egy sápadt, gyöngyszemekkel teli szá, a kínai articsóka gumók nagyon különleges zöldségnek néznek ki. Meglepő lehet, hogy mennyire könnyű termeszteni. Ezeket a tuskó alakú növényeket kezeld úgy, mint a csicsókát. Hagyd a földben egész télen, és mindig csak annyit szedj, amennyire szükséged van.
Termesztése: Tavasszal ültesd el a gumókat, lehetőleg a kert egy napos részén, 30 cm-re egymástól. Locsold és gondozd rendszeresen, és vigyázz a kártevőkre - a kínai articsóka hajlamos a levéltetűre és más rovarokra. A hajlatok alkalmasak arra, hogy alatta fejlődjenek a rovarok. A gumók csak a virágzás után fejlődnek ki, és ha nem ásod ki, akkor következő évben újra kihajtanak.
Elkészítése: A dudoros gumót kicsit nehézkes tisztítani, de nem kell meghámoznod: diós ízt fog kölcsönözni a leveseknek.
Kínai articsóka |
Kígyótök
Ha egy igazi beszédtémát akarsz termeszteni, próbáld ki ezeket az ehető ázsiai tököket a hosszú, csavarodó zöld termésével. Megtudhatod, hogy miért is kapta ezt a nevet. Bangladesben ez a féktelen inda a fákra csimpaszkodik fel. Sokkal visszafogottabb a hidegebb éghajlat, de még így is szédítő mennyiségű termése van. A termése pépes ízű, hajtása is finom. Párold, akár a spenótot, vagy hirtelen süsd át.
Termesztése: Májusban vesd el az üvegházban, majd június közepétől ültesd ki egy napos, védett helyre. Gondoskodj elegendő karóról. A kígyótök jól érzi magát a melegházban, habár így nem sok hely marad más növények számára!
Elkészítése: Vágd a gyümölcsöt ketté, és kanalazd ki a magvakat, vágd nagy darabokra, majd főzd chili paprikával és curryvel. A hajtásokat párolni is lehet.
Kígyótök |
Eperparéj (Chenopodium capitatum)
Az eperparéjt német szerzetesek hozták Angliába az 1600-as években. Nem lehet eldönteni, hogy zöldség vagy gyümölcs. Le kell szedni a leveleket, akár csak a spenót esetében, de az évszak végén látványos, édes, piros gyümölcsöket kezd el növeszteni minden egyes levélnél.
Eperparéj (Chenopodium capitatum) |
Termesztése: Vesd el az eperparéjt szakaszosan már kora tavasztól, vagy márciusban és majd tovább is. A friss leveleket rendszeresen szedd le salátába, de majd később hagyd a növényt nőni és gyümölcsözni. Ha hagysz néhány gyümölcsöt a leveleken, akkor magától szétszórja a magokat. Tépd le azokat amiket nem szeretnéd, hogy jövőre kikeljen.
Elkészítése: Hajítsd a korai leveleket és a gyümölcsöt dresszinges üvegecskébe, keverd össze mustárral , használd színes és csípős salátához. Esetleg párold, akár a spenótot. A gyümölcsöt meg lehet enni nyersen, de pitét is lehet készíteni belőle.