-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) rövid bemutatása
A szedés fő évszaka a tavasz
A magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő. A tövekről a levelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni és május végéig folytatni. A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.
Általános tudnivalók a rebarbaráról
A rebarbara egy nagy, dús levelű növény, amelynek magassága és szélessége 40-60 cm. A levélnyeléért termesztik, de dísznövényként is használható, főleg a piros és sárga változata. Sokan a pirosat részesítik előnyben, az íze és kinézete miatt, bár a zöld színű termékenyebb, mint a piros.
Csak a szára fogyasztható. A levelei mérgezőek, és szedéskor el kell őket távolítani. A levelei egy oxálsav nevű vegyi anyagot tartalmaznak, ami mérgező, hashajtó hatású.
Figyelem! a megfagyott rebarbara ehetetlenné válik. Ha a töve nem egyenes és egészséges, ne együk meg. A fagy a növényben lévő mérgező anyagot a levélnyélbe juttathatja. A rebarbara leveleit komposztként is használhatjuk, még ha enyhén mérgező is a fagy következtében. Az oxálsav kristályok elszivárognak a földben jóval azelőtt, hogy más növények felszívnák őket.
Hűvös éghajlatú területeken jobban terem, mert 4,5 Celsius fok körüli hőmérsékletre van szüksége. Lehet egyévi növényként is termeszteni, - olyan melegebb éghajlatokon, ahol van némi tél - ha a palántát nyáron, illetve késő ősszel ültetjük el, és a következő évben kora tavasszal kiültetjük. Ám a túl nagy meleg vékony leveleket és levélszárakat eredményez.