10 tipp, hogy mit kezdj a kertben burjánzó citromfűvel

5
10 tipp, hogy mit kezdj a kertben burjánzó citromfűvel
Szeretjük a citromfüvet, de amikor elkezd szaporodni a kertben és mindenhol felbukkan, hirtelen nem tudunk mit kezdeni ezzel a mennyiséggel. Mutatunk pár tippet, hogyan hasznosíthatjuk.

A citromfű termesztéséről és gyógyhatásairól már sokat írtunk, ezért most csak felsorolnánk néhány lehetőséget, hogy hogyan tudjuk felhasználni a kertünkben vagy balkonon nevelgetett növényeinket.

 

1. Citromfű tea

Ha egy kis nyugtató, zamatos teára vágyunk, csípjünk le néhány hajtást a citromfűről és rögtön leforrázva éa 10 percet áztatva elkészül az édesítés nélkül is kortyolható teánk. Nyáron akár jégkockával, mentával bolondítva frissítő Ice teát is kreálhatunk, sokkal egészségesebb, mint a bolti változat. Szárítva egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, majd 15 perc után szűrje le. Naponta akár 2-3 csészével is megihatunk, állítólag örömmel tölti el a szívet és meghosszabbítja az életet!

citromfu_tea_01

 

2. Citromfű szörp

Kedvenc bodzaszörp receptünk mintájára elkészítettük a citromfűves változatot is, annyi változtatással, hogy nem a virágokból készül az ital, hanem jó két-három marok friss citromfű hajtást áztatunk a cukros vízbe. Nagyon üdító, aromás ital a végeredmény, bátran ajánljuk mindenki figyelmébe!

 

3. Citromfű lekvár, zselé

Fűszernövények zamatát is megőrizhetjük lekvár vagy zselé formájában, ehhez csak egy semleges ízű alapnövényre van szükségünk, mondjuk egy főzőtökre, amit citromfűl máris zamatos lekvárrá varászol. Így készül a töklekvárból fűszerlekvár>>

Bogyós gyümölcsökkből vagy sárgabarackból készült lekvárok ízesítóje is lehet a citromfű.

 

4. Citromfű, mint fűszernövény

Kóstoljátok meg egyszer húsok, halak mellé a joghurtos citromfűmártást! 1 doboz natúr joghurthoz kell 4-5 friss citromfű levélke felaprítva, só, bors, egy kis méz, mustár, pár csepp cirtromlé és egy fokhagyma. Mennyei! Vagy próbáljuk ki nyáron a csirkemellet citromfűvel, zöld hagymával,só-borssal fűszerezve.  (Recept és fotó innen)

csirkemell_citromfvel

 

 

5. Citromfüves jégkocka

Jégkockát nem csak mentával, hanem citromfűvel is készíthetünk, az alábbi módon.

 

6. Citromfűvel a szúnyogok ellen

A citromfű leveliben található illóolajok(citrál, citronellál, gerániol és linalool), nem csak, hogy elűzi a szúnyogokat, de kellemes illatával csökkenti a bennünk felgyülemlett stresszt is. Vegyük körbe a teraszt néhány cserépnyi citromfűvel és az alábbi szúnyogriasztó növényekkel.


7. Citromfű illóolajat a fürdőbe

A citromfű illóolaja közismerten nyugató, feszültségoldó hatásu, olaja az aromaterápia egyik kulcsfontosságú szere. Belélegzése csökkenti a belső feszültséget, ezért jó hatással van a szívpanaszokra, és az idegi alapú gyomorbántalmakra is. Erős, friss, citromos illata otthonunk légtereinek frissítésére is ideális. Felvidít, élénkít és energizál, ugyanakkor kimerültség, idegi megterhelés és stressz esetén nyugtató hatással is bír.

citromfu_illoolaj

 

8. Citromfű illóolajos masszázs

A citromfű illóolajával történő lazító masszázs valóban csodákat művel, kisgyermekeknél masszázsolajba (mandulamag-, sárgabarackmagolaj vagy a makadámdióaolaj) cseppentve használhatók fürdés előtt vagy közben. Ezzel elősegíthetjük a nyugodt alvást.


9. Citromfű szárítása

Érdemses a citromfüvet még virágzás előtt betakarítanunk, ekkor a növény leveleiben koncentrálódik a sok illóolaj. A vágási magasság: 8-10 cm a föld felett, szedése kézzel, kaszával vagy sarlóval történhet. Mivel a citromfű levelei a nyomásra érzékenyek és hamar barnulnak, a leszedett leveleket minél gyorsabbn terítsük ki és száraz, szellős helyen tartsuk a teljes száradásig. Téli teakeverékekből ne felejtsük ki! (A gyógy- és fűszernövények szárításáról bővebben itt)

 

10. Karmelitavíz, avagy a citromfüves 'pálinka'

Spiritus melissae compositus, azaz alkoholos citromfű kompozíció, franciául „Eau de Melisse des Carmes”, németül pedig „Klosterfrau Melissengeist” olyan alkoholos párlatot takar, aminek egyik alapvető komponense a citromfű. A színtelen, fűszeres illatú, vízszerű folyadékot megfázásra, gyomorpanaszokra készítették már az 1300-as évektől a karmelita apácák. Párizsban a szerzetesek és árulták parfümként, orvosságként, csodaszerként, (fejfájás, görcs, epilepszia, kólika ellen), drágán mérve cseppjeit is. Az összetétele titkos, az eredeti recept elveszett. Akit jobban érdekel, az itt találhat egy Gyomorerősítő citromfüves pálinka receptet.

értékelés