Paprika (Capsicum) minden mennyiségben

5
Paprika (Capsicum) minden mennyiségben
A paprika (Capsicum annuum) is a déli származású, melegkedvelő zöldségnövények közé tartozik. A humuszos, meleg, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli, de egyben jó szerkezetűnek és levegősnek is kell lennie a közegnek, amelybe ültetjük. A meleg és napsütötte fekvésben érzi jól magát - az sem baj, ha tűző napra ültetjük.

Édes- és csípőspaprika fajták

 

Szabad földbe akkor kezdhetjük a kiültetést, ha az éjszakai hőmérséklet nem csökken már 10 °C alá, a talajhőmérséklet pedig elérte a 15 °C-ot. Bevált módszer a kéregaprítékból készült mulcs, a sötét kéreg alatt könnyen felmelegszik a talaj. A paprika viszonylag kicsi gyökértömeget nevel, ezért rendszeresen öntözni kell, különben ledobja a virágait és a kicsi terméseit! Az erős chilipaprika (vagy magyarosítva csilipaprika) igényei megegyeznek az édes étkezési paprikáéval. Az erősségért felelős vegyület neve kapszaicin. Ha szeretnénk fokozni a paprika „erejét", akkor a szedés előtt néhány nappal csökkentsük az öntözési adagot.

 

edespaprikak
Édespaprikák

 

Javasolt édespaprika fajták:

  • Zöldhúsú: 'Szentesi piacos', 'Rekord', 'Szentesi kosszarvú'
  • Fehérhúsú: 'Fehérözön', 'Primus', 'Albaregia'
  • Pritaminpaprika: 'Karmen', 'Greygo', 'Kocsolai'
  • Fűszerpaprika: 'Bíbor', 'Rubin', 'Szegedi 20', 'Kalocsai M-622'
  • Cseresznyepaprika: 'Szentesi'

 

Javasolt chilipaprika-fajtatípusok kezdőknek és haladóknak

  • 'Rocotos': a Capsicum pubescens (szőrös paprika) nevű faj képviselője, kezdő erőspaprika-fogyasz-tóknak való. A termései közepesen csípősek, fagymentes helyen átteleltethető a növény.
  • 'Kekova': közepesen csípős pepperoni típusú paprika, teljes érésben fejlődik ki a pikánsán erős zamata.
  • Harang alakú paprika: a Capsicum baccatum (bogyós paprika) faj képviselője. Akár 1 m magasra is megnőhet, a termései 5 cm-esek, nagyon erősek. Dél-Amerikában Ajisnak nevezik ezt a fajtakört. Ide kívánkozik még a nagyon erős magyar fűszerpaprika a Kalocsai V-2-es fajta, amely a Capsicum annuum fajtakörbe tartozik.
  • 'Peperoni': Capsicum chinense (kínai paprika). Peruból származik, és annyira erős, hogy már arra is vigyázni kell, ha a kezünkre fröccsen a leve. Főleg a szemünkre vigyázzunk.
  • Habanero fajtakör a kínai paprikacsoporton belül: a legerősebb paprika, csak a leggyakorlottabb chilifogyasztóknak.
  • A 'Red Sabina': a világ legerősebb fajtája. A 300 000 Scoville-skálát kiakasztva 580 000 értéket ér el. Már az érintése is égési sebeket okozhat.
Az erős paprika gyorsítja az anyagcserét és fokozza az energiafelhasználást - a kalória egy része így szó szerint elégethető. Ha véletlenül a kelleténél kicsit több erőset ettünk, akkor ne vízzel, hanem inkább jéghideg joghurttal „oltsuk a tüzet".

 

chili-paprika
Chilipaprika

 

Mennyire csípős a paprika?


A paprika csípősségét a Scoville egységgel mérik. Ez a kapszaicin-tartalom mértékegysége. A 0 Scoville-érték az édespaprikát jelöli, a 300 000 Scoville-értékű pedig már ehetetlenül csípős. A különböző botanikai fajok már itthon is kaphatók. A Capsicum annuum (termesztett paprika) közé tartozik a hazai étkezési paprika. Ezen belül a mexikói 'Jalapeno' és a 'Serrano' kapható. A 'Jalapeno' Scoville-értéke 25-10 000, a 'Serrano' Scoville-értéke pedig 5 000-23 000. A 'Piquin' vagy más néven madárpaprika Scoville-értéke eléri a 100 000-t. A Capsicum frutenses - eredeti csilipaprika csoportba tartozik a 'Cayenne' és a 'Tobasco'. Ezek Scoville-értéke 30 000-50 000.

kerti-tanacsok

 

 

Forrás: Kerti tanácsok A-tól Z-ig

Tekintse meg a könyvet könyváruházunkban >>

értékelés