-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A bazsalikom beszerzése és tárolása
A bazsalikomot cserépben is nevelhetjük, így mindig kéznél van, ha szükségünk van rá. Ha üzletből vásároljuk, vegyünk inkább frisset, a szárított bazsalikom nem olyan jó minőségű, és az aromája sem olyan erős. A friss levelek erős zöld színűek, nincsenek rajta sárgás foltok.
Szárított bazsalikomot is vásárolhatunk, de a napon szárított vagy sugárzással kezelt leveleknek rendkívül alacsony a C-vitamin és a karotén-tartalma. A friss bazsalikomot hűtőszekrényben tároljuk, szellős edényben. A szárított bazsalikomot tegyük légmentes üvegedénybe, hűvös, száraz és sötét helyre, ahol akár 6 hónapon át is megőrzi frissességét.
A bazsalikom konyhai felhasználása
A bazsalikomot hideg vízben leöblítjük, hogy eltávolítsunk minden szennyeződést. Hogy megőrizze aromáját és ízét, általában a kész ételbe adagoljuk, ugyanis hosszadalmas főzése az illóolajok elpárolgásához vezet.
A friss, vagy szárított leveleket levesek ízesítésére, és hidegtálak díszítésére is használjuk. Az apróra vágott bazsalikom átadja erős aromáját, így kiválóan alkalmas gyümölcssaláták készítésére. A bazsalikom a „pesto" (az egyik leghíresebb olasz zöldségszósz) egyik alapanyaga. Ázsiában, a bazsalikom magjaival aromás italt ízesítenek.
A bazsalikom orvosi felhasználása
A levelek számos illóolajat tartalmaznak, melyek gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságaikról híresek.
Orvosi kutatások kimutatták, hogy egyik illóolajának, az eugenolnak, gyulladás gátló hatása van, a cycloxygenase(COX) enzimre hat, amely a szervezetben a gyulladások elterjedését segíti.
Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték, hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.
A bazsalikomból készült tea hányinger- és enyhén fertőzés gátló.
Tápérték/100 g:
Főbb összetevői | Tápérték | Napi javasolt bevitel százaléka |
Energia Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Koleszterol Rostok |
23 Kcal 2.65 g 3.15 g 0.64 g 0 mg 1.60 g |
1% 2% 6% 2% 0% 4% |
Vitaminok | ||
Folsav Niacin Pantoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin E-vitamin K-vitamin |
68 mcg 0.902 mg 0.209 mg 0.155mg 0.076 mg 0.034 mg 5275 IU 18 mg 0.80 mg 414.8 mcg |
17% 6% 4% 12% 6% 2.5% 175% 30% 5% 345% |
Elektrolitok | ||
Nátrium Kálium |
4 mg 295 mg |
0% 6% |
Ásványi anyagok |
||
Kálcium Réz Vas Magnézium Mangán Cink |
177 mg 385 mg 3.17 mg 64 mg 1.15 mg 0.81 mg |
18% 43% 40% 16% 57% 7% |
Növényi tápanyagok |
||
Alfa-karotén Béta-karotén Lutein-zeaxantin |
3142 mcg 46 mcg 5650 mcg |
__ __ |