Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész

Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk? 

A bazsalikom beszerzése és tárolása


A bazsalikomot cserépben is nevelhetjük, így mindig kéznél van, ha szükségünk van rá. Ha üzletből vásároljuk, vegyünk inkább frisset, a szárított bazsalikom nem olyan jó minőségű, és az aromája sem olyan erős. A friss levelek erős zöld színűek, nincsenek rajta sárgás foltok.

Szárított bazsalikomot is vásárolhatunk, de a napon szárított vagy sugárzással kezelt leveleknek rendkívül alacsony a C-vitamin és a karotén-tartalma. A friss bazsalikomot hűtőszekrényben tároljuk, szellős edényben. A szárított bazsalikomot tegyük légmentes üvegedénybe, hűvös, száraz és sötét helyre, ahol akár 6 hónapon át is megőrzi frissességét.

 


A bazsalikom konyhai felhasználása


A bazsalikomot hideg vízben leöblítjük, hogy eltávolítsunk minden szennyeződést. Hogy megőrizze aromáját és ízét, általában a kész ételbe adagoljuk, ugyanis hosszadalmas főzése az illóolajok elpárolgásához vezet.

A friss, vagy szárított leveleket levesek ízesítésére, és hidegtálak díszítésére is használjuk. Az apróra vágott bazsalikom átadja erős aromáját, így kiválóan alkalmas gyümölcssaláták készítésére. A bazsalikom a „pesto" (az egyik leghíresebb olasz zöldségszósz) egyik alapanyaga. Ázsiában, a bazsalikom magjaival aromás italt ízesítenek.

 


A bazsalikom orvosi felhasználása


A levelek számos illóolajat tartalmaznak, melyek gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságaikról híresek.

Orvosi kutatások kimutatták, hogy egyik illóolajának, az eugenolnak, gyulladás gátló hatása van, a cycloxygenase(COX) enzimre hat, amely a szervezetben a gyulladások elterjedését segíti.

Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték, hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.

A bazsalikomból készült tea hányinger- és enyhén fertőzés gátló.

 

Tápérték/100 g:

Főbb összetevői Tápérték Napi javasolt bevitel százaléka

Energia

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok

Koleszterol

Rostok

23 Kcal

2.65 g

3.15 g

0.64 g

0 mg

1.60 g

1%

2%

6%

2%

0%

4%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

E-vitamin

K-vitamin

68 mcg

0.902 mg

0.209 mg

0.155mg

0.076 mg

0.034 mg

5275 IU

18 mg

0.80 mg

414.8 mcg

17%

6%

4%

12%

6%

2.5%

175%

30%

5%

345%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

4 mg

295 mg

0%

6%

Ásványi anyagok

Kálcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Cink

177 mg

385 mg

3.17 mg

64 mg

1.15 mg

0.81 mg

18%

43%

40%

16%

57%

7%

Növényi tápanyagok

Alfa-karotén

Béta-karotén

Lutein-zeaxantin

3142 mcg

46 mcg

5650 mcg

__

__
__

 

<< Vissza a cikk elejére

értékelés