-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Miért jó a csipkebogyó tea?
Csipkebogyó (Rosa canina) vagy vadrózsa termése magas C-vitamin tartalma miatt évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Erdők szélén, réteken és sövények mellett, cserjésekben, vasúti sinek mentén gyakran találkozhatunk velük. A tápanyagban gazdag, mély, nem túl száraz talajt és a napostól a félárnyékosig terjedő helyeket szereti.
A csipkebogyót, a csipkebogyó héját és magját használhatjuk fel.
A középkorban a csipkebogyót a máj és a tüdő megbetegedése esetén használták, valamint kiváló volt a hasmenés, és a menstruációs zavarok enyhítésére is. A magokból porszerű anyagot őröltek és a fogíny erősítésére fogyasztották.
A csipkebogyó íze nagyon kellemesen savanykás, és kiváló kiegészítője lehet a házi gyümölcsteának. A gyümölcssavak és a petkinek fokozzák a béltevékenységet, a népi gyógyászat a csipkebogyó magjának teáját is ismeri, amelyet vese és hólyagproblémákra, legfőképp vesekőre, valamint reumára és köszvényre ajánlanak. A teának való csipkebogyót szeptembertől novemberig lehet gyűjteni, de mindenképp az első fagyok előtt.
A csipkebogyó tea elkészítése
Tisztítsuk meg a szár- és csészelevél- maradványoktól, majd tegyük 30 percre a 80 fokos sütőbe, ezt követően a fűtőtesten szárítsuk ki a bogyókat. Ha ez megvan, tegyük a bogyókat egy mixerbe, és aprítsuk össze. Tegyük egy durvább kendőbe és abban rázogatva, morzsolgatva távolítsuk el belőlük a szőrök és a magok egy részét. A csipkebogyóvelőhöz a fagyok után gyűjtött, puha termések felelnek meg a legjobban. Csipkebogyóvelőt házilag előállítani elég macerás, mivel a magok eltávolítása a bogyóból nagyon időigényes feladat. Ha mégis kedvet érzünk hozzá, akkor a a kimagozott terméseket mossuk meg, majd főzzük puhára egy kevés vízben. Passzírozzuk át egy szitán, és harmadrész cukorral összekeverve forraljuk fel. Ha úgy érezzük, hogy még viszonylag sok C -vitamint tartlamaz áztassuk be a már megpuhult termések héját egy kis vízbe vagy fehérborba, 3-4 napra, majd passzírozzuk át az egészet szitán, és az így kapott masszát főzzük össze cukorral, míg majdnem forrni kezd. Kevergessük, míg ki nem hűl. Ezután a szokásos módon tegyük el.
Csipkebogyó bonbon
A csipkebogyóból készült gyümölcsvelőt jól keverjük össze kétszeres mennyiségű porcukorral és főzzük pár percig óvatosan, nehogy leégjen. Terítsük el a masszát egy enyhén kivajazott sütőlapon, vagy tepsiben és szárítsuk meg a sütőben, ( 80°C-on) vagy a fűtőtesten. Ezután vágjuk fel kisebb darabokra, forgassuk meg a darabokat barnacukorban és tegyük egy jól záródó dobozba, vagy üvegbe. Kellemes nyalánkság. Tea ízesítésére is kiváló!