-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Igen csábítóak a zöldséges üzletekben a messze földről érkezett, csodálatos kék, vagy fehér színű, hatalmas bogyókkal rakott kilós fürtök, de az emberben mégis ott motoszkál a kérdés: vajon mennyi vegyszer kellett ezek előállításához?
Ha ezt a kérdést mégis elhessegetjük és rászánjuk magunkat a vásárlásra, kóstoláskor jön a kiábrándulás:
Csodás csemegeszőlőnknek alig van íze, és sokszori leöblítés után is ott éktelenkednek rajta a rászáradt vegyszerfoltok.
Bizony ezek a kellemetlenségek kikerülhetetlen velejárói az ilyen szuperintenzív módon termesztett gyümölcsöknek. Ezeket csak komoly technológiai fegyelem és nagy mennyiségű kemikália felhasználása mellett lehet ilyen minőségben előállítani, s a néha több ezer kilométernyi szállítás miatt sajnos a teljes érést meg sem várva szedik le őket, így az ízük - zamatuk sem valami ínycsiklandozó.
A vegyszerek felhasználása nélkül termesztehető szőlőfajták iránt évtizedek óta jelentkező és egyre fokozódó igény terelte a szőlőnemesítés híres „műhelyeit" az ilyen fajták előállítása felé.
Ma már több tucatnyi csodálatos csemegeszőlő fajta létezik, melyek a vegyszerek teljes mellőzésével is csodálatos élvezeti értékű gyümölcsöt teremnek (bio-borszőlők is vannak, de azokra itt nem térünk ki). E fajták kiemelkedően jó ellenállóságot, de legalábbis jó toleranciát mutatnak a szőlő három legádázabb ellenségével, a peronoszpórával, a lisztharmattal és a rothadással (botrítisz) szemben. Átlagos években egyetlen permetezést sem igényelnek, csak rendkívüli időjárás (pl. extrém csapadékos év, vagy ellenkezőleg, szélsőséges szárazság, erősebb jégverés, stb.) esetén lehet szükség kisebb beavatkozásra. Ezeknek a házikertekben való telepítése, termelése és fogyasztása különösen ajánlott, hiszen mint már fentebb említettük, a szőlő hihetetlenül gazdag a szervezet számára hasznos tápanyagokban. Talán még ennél is fontosabb az a gasztronómiai élmény, amit az ilyen természetesen tiszta környezetben, vegyszermentesen termelt, 100 százalékosan érett, harmonikusan fűszeres ízű, napérlelte külsejű, egészségtől szinte kicsattanó, gyönyörű gyümölcs elfogyasztása nyújt.
Hazánk éghajlati adottságai tökéletesek a szőlőtermesztés számára, semmi okunk nincs tehát, hogy kertünkben legalább néhány tőkét ne telepítsünk.
Keresetkiegészítésnek sem rossz az ilyen szőlő termelése, hiszen a vevők keresik a magas élvezeti értékű, zamatos, kívánatos külsejű magyar termelésű csemegeszőlőt. Az ilyen szőlőt árusító termelők eladási tapasztalatai azt mutatják, hogy a vevők előnyben részesítik, szívesebben vásárolják a megbízható eredetű, magyar bioszőlőt, mint a csodaszép, de veszélyes külföldit.