-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A fekete ribizli gondozása és termesztése
A szerves talajtakaró előnyös, hisz védelmet nyújt a felszínre törő gyökereknek, ugyanakkor hűvösen és nedvesen tartja a talajt. A bokor a teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Azokon a területeken, ahol melegebbek a nyarak, félárnyékba vagy meredek lejtőre kell ültetni őket.
A legjobb talaj a fekete ribizli számára az, amelyik szerves anyagokban gazdag és enyhén savas. Az évi nitrogén szükségletet szalmás mulccsal biztosíthatjuk, vagy bármilyen műtrágyával, amelyik képes 114 gramm nitrogénnel ellátni egy négyzetméternyi területet. A kálium egy másik fontos tápanyag a fekete ribizli számára. Hatvan grammnyi arányban van szükség rá ugyanennyi területen.
A ribiszke gyökerei a talaj felső 20-40 cm-es rétegében találhatók, ezért a tő körül nem szabad a talajt mélyen művelni. A bokrok körül csak sekély kapálás ajánlott.
Fóliatakarással megelőzhetjük a talaj felszínének gyomosodását, csak figyeljünk arra, hogy ne akadályozza a tösarjak fejlődését. Ezt úgy segíthetjük, hoyg a fólián lévő nyílást évről-évre megnagyobbítjuk.
Tápanyagutánpótlás
A risbiszkét 2-3 évente ajánlatos szerves trágyázni 3-5 kg istállótrágya vagy komposzt szükséges négyzetmézterenként.
Öntözés
a feketeribiszke nagyon vízigényes gyümölcsfaj, csak öntözéssel termeszthető hatékonyan.Két vízigényesebb szakasz jellemzi a fejlődését: május-vége-június, az intenzív növekedés és a magvak kialakulásának idején illetve július-augusztus, ami a jövő évi rügyek kialakulásáért felelős időszak. Évente 3-4 alaklommal, tövenként 20-30 liter vízzel számoljunk.
A fekete ribizli metszése
A fekete ribizli termesztése különbözik a piros és fehér ribizli termesztésétől, hiszen legtöbb gyümölcse az előző évek hajtásain terem. Ezért a bokornak szüksége van metszésre, hogy serkentsük az új vesszők hajtását minden évben.
Legtermőképesebb a harmadik éves termőgally a bokron: ezek hosszú szártagú termővesszők, melyek a második évben fejlődnek a tővesszők oldalrügyeiből. Lombhullás után, ősszel könnyű megállapítani eezek arányát: a többségben vannak a világos, vesszők, akkor a jó termés feltételei adottak, viszont ha sok az elöregedett ,sötét ág, akkor kicsi a bokor termőképessége. Távolítsuk el a négyéves, letermett termőágakat, helyettük egyéves termővesszők, kétéves termőgallyak és hároméves termőágak maradjanak. Bokronként 3-4 egyéves tővessző a kívánatos, ennél többet ne hagyjunk meg. A rövidebb (51-61cm) tővesszőket 1-2 rügy meghagyásával erősen vágjuk vissza.
Szüretelése
A fekete ribizli a korán érő gyümülcsük közé tartozik. A gyümölcsök a fürtön belül eltérő időben, a virágzás sorrendjében érnek. Hátránya, hogy teljesen éretten a termés erősen hullik. Dzsemmnek szedhetjük, ha a fürt csúcsán lévő 1-2 szem még zöldes színű, szörp, bor vagy fagyasztáshoz a teljesen érett fürtök az ideálisak.
A fekete ribizli felhasználása
A friss fogyasztáshoz a legjobb fajták közé tartozik a „Blackdown", a „Brodtorp", a „Goliath" és a „Silvergieters", ezeknek a bogyói lágyak és édesek. Még azok is, akik nem szeretik a ribizli friss zamatát, kedvelik a belőle készült szirupokat, lekvárokat, süteményeket és borokat. A franciaországi Bordeaux városának környékén, a fekete ribizliből egy úgynevezett cassis likőrt készítenek.
A fekete ribizlinek szüksége van egy enyhe téli fagyra. Ott teremnek a legbőségesebben, ahol a téli minimum hőmérséklet nem kevesebb 0 °C-nál. A fekete ribizlinek (és egyik ribizlifélének) semmi köze a kereskedelemben „aszalt ribizli" vagy „fekete ribizli"-ként forgalmazott mazsolához. Ezeket a mazsolákat azért nevezik ribizlinek, mert a „Black Corinth" nevű kékszőlő fajtából készülnek, amelyet megszárítottak, és az azonos nevű görög kikötőből szállítottak évszázadokon keresztül.