-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Mennyi ideig tartható a fogyókúra? 2 hétig
Mennyit tudok leadni? 3 kilót
Mennyit ehetek naponta? 1200 kcal
A Bogyós gyümölcs-diétáról
Segíti a szervezet vitaminfeltöltését az őszi hónapokban. Immunrendszer erősítő, béltisztító és bőrszépítő hatású, ezen kívül pedig elősegíti az eredményes, tartós fogyást. Mint minden diétánál, ennél is javasolt a napi két liter szénsavmentes víz, vagy gyógytea elfogyasztása. A diéta elkezdése előtt kérd ki a háziorvosod véleményét!
A bogyós gyümölcsökről...
Ezek a gyümölcsök lédús, húsos gyümölcsök, húsukba általában apró magvak ágyazódnak. Botanikai szempontból a szeder, az eper és a málna nem bogyós, hanem magvas gyümölcs, mégis ez alatt a gyűjtőfogalom alatt árulják.
A szeder: már az ókorban is gyógynövényként tartották számon. Magas a karotin tartalma, ezért a legfontosabb A-provitamin forrásunk.
A szőlő: az egyiptomiak bort állítottak elő belőle, a természet ajándékának tekintették. A szőlőcukor rengeteg energiát szolgáltat, és gyorsan bekerül a vérbe. Ballasztanyagai segítik az emésztést, antociánjai pedig a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében segítenek.
Az eper: véletlenül fedezték fel Franciaországban. Először tudatosan 1870-ben ültették. Serkenti az emésztést és a veseműködést, immunerősítő, tisztító hatású, segít a sejtek fejlődésében. Gazdag ásványi anyagokban, gyümölcssavban, C-, B1-, B2- és A-vitaminban.
A fekete ribizli: Közép-, és Kelet- Európából származik. A 16. századtól kezdve termesztik. A gyümölcs gazdag káliumban, kálciumban, foszforban, pektinben és gyümölcssavakban. Szokatlanul magas C-vitamin tartalma. A fekete ribiszke az emberi szervezet szempontjából a legértékesebb bogyós gyümölcsfajtának számít.
A fekete áfonya: már a középkorban gyógynövényként volt ismert. Nagy mennyiségben tartalmaz citrom-, alma- és más gyümölcssavakat, gazdag ásványi anyagokban, elsősorban vasban, cserzőanyagokban és vitaminokban. Antocián tartalma erősíti az immunrendszert, és jelentősen késlelteti az öregedési folyamatokat.
A málna: a kőkorszakban is ismerték, de csak az ókorban használták először gyógynövényként. A málna cukrot, gyümölcssavat, pektint, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, kálium), valamint A provitamint, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
A vörös áfonya: különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Az áfonya segíti a bél- és hólyagműködést.
A ribizli: káliumot, kálciumot, foszfort, sok pektint tartalmaz, gazdag citromsavban és más gyümölcssavakban. Különösen magas C-vitamin tartalma.
Mintaétrend a bogyós gyümölcs diétához
Hétfő
- Reggeli: 1 csésze zöld tea, 1 szelet rozskenyér, 1 kávéskanál erdei vegyesgyümölcs lekvár
- Tízórai: 10 dkg szeder
- Ebéd: paradicsomos penne
- Uzsonna: 10 dkg szeder
- Vacsora: 1 szelet rozskenyér, light margarin, 1 kávéskanál erdei gyümölcs lekvár, szederlé
Kedd
- Reggeli: 1 csésze zöld tea, 1 szelet rozskenyér, 1 szelet sajt, 1 kis fürt szőlő
- Tízórai: 10 dkg szőlő
- Ebéd: 10 dkg csirkemell filé szőlőmártással, 10 dkg barnarizs
- Uzsonna: 10 dkg szőlő
- Vacsora: 1 szelet rozskenyér, 1 kis fürt szőlő, szőlőlé
Szerda
- Reggeli: 1 db epres joghurt, 5 dkg gyümölcsös müzli
- Tízórai: 10 dkg eper
- Ebéd: 15 dkg tengeri halfilé, majonézes burgonyasalátával
- Uzsonna: 10 dkg eper
- Vacsora: 1 db epres joghurt, 2 db korpás keksz
Csütörtök
- Reggeli: 1 db vegyes gyümölcs joghurt, 1 csésze zöld tea, 2 db puffasztott rizsszelet
- Tízórai: 10 dkg ribizli
- Ebéd: sajtos makaróni
- Uzsonna: 10 dkg ribizli
- Vacsora: 1 db vegyes gyümölcs joghurt, 1 teáskanál lenmaggal
Péntek
- Reggeli: 1 csésze zöld tea, 1 szelet rozskenyér áfonyalekvárral
- Tízórai: 10 dkg áfonya
- Ebéd: sajttal töltött csirkemell zöldsalátával
- Uzsonna: 10 dkg áfonya
- Vacsora: 1 db áfonyás joghurt, 2 db korpás keksz
Szombat
- Reggeli: 1 csésze zöld tea, 1 db málnás joghurt, 5 dkg müzli
- Tízórai: 10 dkg málna
- Ebéd: 15 dkg natúr csirkemell filé, 15 dkg párolt vegyes zöldséggel
- Uzsonna: 10 dkg málna
- Vacsora: 1 db málnás joghurt, 2 db korpás keksz
Vasárnap
- Reggeli: 1 csésze zöld tea, 1 szelet rozskenyér vörösáfonya lekvárral
- Tízórai: 10 dkg vörösáfonya
- Ebéd: 10 dkg tengeri halfilé főtt burgonyával, 10 dkg párolt zöldséggel
- Uzsonna: 10 dkg vörösáfonya
- Vacsora: 2 db puffasztott rizsszelet, 1 db light kockasajt, 1 szelet marhapárizsi