A levendulás créme brulée receptje

A levendulás créme brulée receptje
Ha szeretjük a levendulát és a créme bruléet, akkor biztosan el fog bűvölni ez a desszert! Tanuljuk meg, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a francia különlegességet, ami biztosan az egész család kedvence lesz.

A levendulás créme brulée elkészítése

 

Hozzávalók

  • 4 csésze tejszín
  • 1 evőkanál szárított levendulavirág
  • 8 tojássárgája
  • ¾ csésze kristálycukor

 

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Vajazzuk meg (170 g) a tejsodó csészéket és tegyük egy tepsibe. Amennyiben a tejsodót fém tepsiben sütjük, tegyünk az aljára egy réteg újságpapírt, hogy egyenletesen süljön az alja. Tegyük a csészéket egy alacsony tepsibe.

Tegyük a tejszínt és a levendulát egy nagy, nyeles serpenyőbe, majd lassú tűzön pároljuk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy a levendula íze összekeveredjen a tejszínével (kb. 5 percig). Azután szűrjük át a tejszínt egy finom lyukú szűrőn, hogy a levendulát kiszűrjük belőle.

 

 

Egy nagy tálban, keverjük össze a tojás sárgákat és a ½ csésze cukrot, amíg világos színű és krémes nem lesz. Lassan adjuk hozzá a megszűrt tejszínt a tojáskeverékhez, és keverjük jól össze. Ezután a tejsodó keveréket öntsük bele a csészékbe.

A vízfürdőhöz szükséges vizet forraljuk fel a tűzhelyen, majd óvatosan öntsük a tepsibe úgy, hogy a benne levő csészék feléig érjen a víz.

 

Figyelem: A tejsodó készítését a legtöbb ember ott rontja el, hogy nem tesz elég vizet bele. A víznek el kellene érnie a csészékben lévő sodó szintjét.

Süssük 60 percig, vagy addig, amíg a szélei meg nem vastagszanak, de a közepe még kissé híg. A sütés ideje attól függ, hogy milyen nagy csészéket használunk, de egy fél óra múlva már meg lehet nézni, és ezután már rendszeresen kell ellenőrizni. Amikor a közepe eléggé megsült, kivehetjük a sütőből.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a vizes tepsiben, amíg kihűl. Vegyük ki a csészéket a vízből, és tegyük be a hűtőbe legalább 2 órára, de akár 2 napig is lehet.

Tálaláskor szórjuk be őket a megmaradt cukorral. Használjunk lángpisztolyt a cukor olvasztásához. Tartsuk a lángpisztolyt 10-12 cm-re a cukortól, lassú és egyenletes mozgásokkal dolgozzunk. Hagyjuk abba a karamellizálást, mielőtt elérnénk a kívánt állagot, mert a cukor a hő leálltjával egy pár másodperig még olvadni fog.

 

 

Ha nincs lángpisztolyunk, tegyük a créme bruléeket 17.5 cm-re a grill alá úgy 4-6 percre, vagy amíg a cukor meg nem barnul a tetejükön. Tálalás előtt még tegyük be a hűtőbe kb. 10 percre.

A csészék méretétől függően 6-8 adag készíthető.

 

A vízfürdő (Bain-marie)

A forró víztartót tojások és tejsodók főzésére használják. A vízfürdőket általában tojásalapú ételek elkészítésekor veszik igénybe. A tojásban levő fehérje hőérzékeny, és csak melegre van szüksége ahhoz, hogy teljesen megfőjön. A tojás már 62 Celsius fokon elkezd keményedni. Ha lassú, gyenge tűzön főzzük őket, akkor a tojás puha és sima marad.

értékelés