Hogyan használhatjuk fel a sokoldalú levendulát? - 1. rész

Hogyan használhatjuk fel a sokoldalú levendulát? - 1. rész
A levendula egy hihetetlenül sokoldalú fűszernövény. Az éttermekben kezd visszatérni az ehető virágok használata úgy a díszítés, mint az ízesítés terén. Ezen kívűl viszont még sok más területen is használják a levendulát. Nézzük meg, hogy milyen felhasználási módjai vannak még!

A sokoldalú levendula felhasználása

 

Hogyan főzzünk levendulával?

Mivel sok más népszerű fűszernövénnyel együtt ugyanabba a családba tartozik, nem meglepő, hogy a levendula ehető, és hogy visszatér a használata a konyhában is. A virágait és a leveleit frissen, míg a rügyeit és a szárait szárítva lehet használni. A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik, és közeli rokonságban áll a rozmaringgal, a zsályával és a kakukkfűvel.

Jól párosítható ánizskaporral, szurokfűvel (oregánóval), rozmaringgal, kakukkfűvel, zsályával és csomborral. A legédesebb illatú levendula a L. angustifolia ˝Munstead˝, és ezt használják a leggyakrabban főzésre. A levendula használatának csak a képzeletünk szabhat határt. Íze édes, egy kis citromos árnyalattal. A levendula virág használatának a lehetőségei a szárítással nőnek.

 

Főzzünk levendulával:

A levendulával való főzésnek a lényege a kísérletezgetés; először kevéssel kezdjük, majd használjunk egyre többet.

Figyelem! Ha túl sok levendulát teszünk az ételbe az olyan, mintha parfümöt ennénk, az étel íze keserűvé válik. A levendula erős íze miatt ˝a kevesebb néha több˝ szabályt kell követni.

 

 

 

 

A levendula virága szép színt ad a salátáknak. Sok kenyér receptben a rozmaringot lehet levendulával helyettesíteni. A virágot össze lehet keverni cukorral, majd pár hétig jól lecsavart edényben tartani, ezután kristálycukor helyett használható süteményekbe és kalácsba. Őröljük meg a levendulát (például kávédarálóval), vagy törjük össze mozsártörővel.

A levendula levelét és szárát a legtöbb ételben fel lehet cserélni a rozmaringgal. A szárából készítsünk gyümölcs vagy garnélarák kebabot. Tűzzük a kedvenc gyümölcseinket a szárára, majd grillezzük őket.

A levendula virága jól mutat, és jó íze is van egy pohár pezsgőben, csokoládétortával vagy sörbetek és jégkrémek díszítéseként. A levendula megállja helyét a pikáns ételekben is, a pörkölttől kezdve a boros mártásokig. A kis virágok rejtélyes illatot adnak a tejsodónak, a gyümölccsel töltött vajastésztáknak vagy a sörbeteknek. A levendula szárított virágait parfümök és potpourrik készítésére is használják.

Figyelem! Ne együk meg a virágüzletből és a kertészetekből vásárolt virágokat. Ezeket a növényeket sok esetben rovarirtóval kezelték, így nem alkalmasak az evésre.

 

A friss levendula leszedése



Ugyanúgy kell leszedni a levendula virágait, mint a gyümölcsöket, azokat kell kiválasztani, amelyek tökéletesen érettnek látszanak, és amelyeknek szép színük van, a hervadt, vagy éretlen virágokat pedig hagyjuk rajta. Minél frissebb a levendula, annál erősebb az íze, szóval ha csak lehet, a főzés előtt szedjük le. A szárakat bele lehet tenni egy pohár vízbe, amíg felhasználásra kerülnek.

A virágokat jól meg kell mosni, mártsuk bele vízbe, hogy lemossuk róla a rovarokat és a földet. Aztán tegyük papírra vagy egy kendőre, és töröljük szárazra. Ha szükséges, tegyük nedves kendőbe a virágokat, és felhasználásig tegyük be a hűtőszekrénybe.

értékelés