A legjobb cipóban sült húsvéti sonka recept

5
A legjobb cipóban sült húsvéti sonka recept
Sült sonkát sokan csak Húsvétkor fogyasztanak, pedig ez a cipóban sült sonka többször is kerülhetne asztalra, annyira finom!

A cipóban sült sonka receptje valószinűleg Németországból származik, de mi már honositottuk és minden évben ezt esszük Húsvétkor :)

A recept hozzávalói ( 6 személyre)

 

  • 1 db vöröshagyma
  • 60 dkg rozsliszt
  • 1 csapott kiskanál olaj
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dl víz
  • 2 zacskó instant élesztőpor
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 db tojás

 

A sonkához:

  • 1,5 kg füstölt sonka
  • 2 evőkanál búzakorpa

A Cumberland mártáshoz:

  • 1 db narancs
  • 20 dkg ribiszkekocsonya
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál portói
  • só,
  • bors
  • őrölt gyömbér

 

cipóban sült sonka receptje

 

Elkészítés

A kenyértésztához készítsük el 2-3 nappal korábban a kovászt. Ehhez tisztítsuk meg a hagymát, és reszeljük le finomra. Keverjük össze 4 dkg rozsliszttel és 2-3 evőkanál vízzel. Tegyük lefedve hűvös helyre. Időnként keverjük meg.
A sonkát előző este áztassuk be egy vízzel teli nagy tálba. Másnap alaposan dörzsöljük be búzakorpával, majd öblítsük le forró vízzel.

Forraljunk egy nagy fazékban bőséges mennyiségű vizet, és tegyük bele a sonkát a bőrös oldalával felfelé. Forraljuk fel, majd főzzük alacsony hőfokon legalább 3 és fél óráig

Eközben a kenyértésztához egy tálban keverjük össze az olajat, a sót, a búzalisztet és a maradék rozslisztet. Adjunk a lisztkeverékhez langyos vizet, tegyük bele a kovászt, az élesztőt és a cukrot, és gyúrjuk sima tésztává. Hagyjuk meleg helyen letakarva pihenni bő 2 óra hosszat.

Gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és tegyük letakarva ismét meleg helyre, amíg a duplájára nem kel. Vegyük le a sonkát a tűzhelyről. Szórjuk be a gyúródeszkát liszttel, és tegyünk félre egy kis tésztát. A maradékot nyújtsuk négyszög alakúra.
Tegyük rá a sonkát, és burkoljuk be a tésztával. Verjük fel a tojást, kenjük be a tészta széleit, és nyomkodjuk jól össze. Villával szurkáljuk meg a tetejét. Formáljunk a maradék tésztából vékony csíkokat, és kenjük be az egyik oldalukat tojással. Rácsozzuk be vele a tészta tetejét. Végül kenjük jól be az egészet tojással. Süssük a sonkás cipót a sütőben kb. 2 óra hosszat. Még forrón szeleteljük fel.

A Cumberland- mártáshoz mossuk meg a narancsot, reszeljük le a héját, és facsarjuk ki a fél narancs levét. Keverjük össze a ribiszkekocsonyát, a dijoni mustárt és a portóit. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál narancslét is, hogy a mártás sima legyen, de azért ne legyen túl híg. Ízesítsük narancshéjjal, sóval, borssal és gyömbérrel. Tálaljuk a sonkához. Vegyes saláta illik hozzá.

Más változat. Az élesztő nélküli kovászhoz keverjünk össze egy cserép- vagy kőedényben 10 dkg lisztet, 1 dl vizet és 3 evőkanál írót, majd tegyük éjszakára lefedve meleg (25-28 °C) helyre. Másnap reggel adjunk hozzá 10 dkg lisztet és 1 dl vizet, fedjük le, és tegyük ismét meleg helyre. Este keverjük át. Másnap reggel keverjünk hozzá 20 dkg lisztet és 2 dl vizet. Este megint keverjük át. A következő napon kész a kovász.

Újabb változat. Tűzdeljünk meg egy vöröshagymát 1 babérlevéllel és 1 szegfűszeggel. Tegyünk egy másfél kilós kicsontozott parasztsonkát egy nagy fazékba, és öntsünk rá 3 l vizet. Dobjuk bele a tűzdelt hagymát. Forraljuk fel, majd főzzük alacsony hőfokon lefedve 1 óra hosszat. Távolítsuk el róla a bőrt és az alatta lévő szalonnát. Keverjünk össze 3 evőkanál mustárt, 2 kiskanál cukrot és 1 evőkanál fehérbort, és kenjük be vele a sonkát. Burkoljuk kenyértésztába, és süssük meg a fent leírtak szerint.

Húsvéti köretek: hagyomány és újdonságok >>

értékelés