Hogyan készítsünk finom almás pitét?

Hogyan készítsünk finom almás pitét?
Az almás pite egy észak-amerikai finomság, ami fahéjjal édesített almával töltött tésztából áll. Olyannyira elterjedt, hogy a legtöbb éttermi menün, cukrászdában és élelmiszer boltban megtalálhatjuk, és sokan fejlesztettek ki titkos receptet saját „legjobb” almás pitéjük elkészítéséhez.

Az almás pite elkészítése

 

Míg egyesek önmagában tálalják a süteményt, addig mások vanília jégkrémmel, tejszínhabbal vagy jókora szelet cheddar sajttal fogyasztják.

Az almás pite elkészítéséhez két dologra van szükség: a tésztára és az almára. Bár az én kedvencem a vaj ízű, omlós pitetészta, te használhatsz saját készítésű vagy boltban kapható alapot. A tölteléket olyan almából készítsd, amely nem megy szét a sütés során. A Granny Smith, Golden Delicious, Rome és Braeburn alma a nagy kedvenc, de ősszel próbálj meg helyileg termesztett almát használni, mert sokkal jobb a minősége, és ráadásul a szomszédos gazdákat is segíted vele.

Én több almafajtát szoktam összekeverni, ami íz kavalkádot kölcsönöz a süteménynek. Miután felszeletelted az almát, áztasd cukorba és fűszerekbe. Ez fölösleges lépésnek tűnhet, mivel a legtöbb recept szerint az almát egyszerűen összekeverjük a cukorral, és a nyers tésztába sulykoljuk. Ezzel az a gond, hogy az alma elveszítheti víztartalmát a sütés alatt, és összeeshet, így a gyümölcs és a felső réteg közt egy nagy hézag alakul ki.

 

 

 

A megoldásról Rose Levy Beranbaum „Pitebiblia" című szakácskönyvében olvashatunk, ami szerint, ha a gyümölcsöt cukorba áztatjuk, az kiereszti a levét. A gyümölcslét felfőzzük egy kevés vajjal, majd visszaöntjük az almára, és így az eredmény egy halvány karamell ízű almás pite lesz. Rose Levy Beranbaum szerint a pitét közel kell tenni a sütő aljához, egy forró sütőkőre vagy rácsra. Ezáltal az alsó réteg tészta jól átsült, barna és ropogós lesz.

Végül pedig, amikor kiveszed a sütőből a pitét, ne vágd fel azonnal. A gyümölcsös piték több órát kell áljanak, hogy amikor belevágsz a gyümölcs lédús legyen, de ne folyjon ki. Az almás pite önmagában is finom, de a legjobb tejszínhabbal vagy vanília jégkrémmel.

 

Hozzávalók:

  • 2 ½ csésze (350 g) teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál (30 g) fehér kristálycukor
  • 1 csésze (226 g) hűtött, sótlan vaj 2,5 centiméteres szeletekre vágva
  • ¼ - ½ csésze (60-120 ml) jeges víz

 

Alma töltelék

  • 2,7 kg hámozott, kimagozott, nyolcba vágott alma
  • ¼ csésze (50 g) fehér kristálycukor
  • ¼ csésze (55 g) barnacukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • ¾ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ teáskanál só
  • 2 evőkanál (28 g) sótlan vaj
  • 1 evőkanál és 1 teáskanál (15 g) kukoricaliszt

 

Körítés

Tejszínhab vagy vanília jégkrém.

 

Pite tészta:

 

Tedd a lisztet, a sót és a cukrot a konyhai robotgépbe, és keverd jól össze. Add hozzá a vajat, majd keverd kb. 15 másodpercig. Önts hozzá lassan a ¼ csésze (60 ml) vizet, hogy összeszorításakor a tészta épp csak összeálljon. Ha szükséges, adj hozzá még több vizet. Ne keverd 30 másodpercnél tovább.

Tedd a tésztát a nyújtódeszkára, és formálj belőlük labda alakú darabokat. Válaszd ketté, majd tedd mindkét részt egy tálba, fedd le, és tedd a hűtőbe egy órára. Ezáltal a vaj kihűl a lisztben lévő glutén pedig megpihen.

Miután a tészta eléggé lehűlt, vedd ki az egyik részt a hűtőből és helyezd egy enyhén lisztezett felületre. Nyújtsd ki körülbelül 30 centiméter átmérőjűre. (Hogy elkerüld az odatapadást és az egyenetlen vastagságot, nyújtás közbe negyedekkel forgasd el a tésztát és mindig a közepétől kezdve nyújtsd a széle felé.) Hajtsd ketté a tésztát és helyezd egy 23 centiméter átmérőjű tepsibe. Seperd le a fölösleges lisztet, és vágd le a szélét, hogy beleférjen a tepsibe. Fedd le műanyag fóliával, és tedd a hűtőbe.

Ezután vedd ki a másik adag tésztát, és nyújtsd 30 centiméter átmérőjűre. Helyezd egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, takard le folpack fóliával, és tedd vissza a hűtőbe.

Készítsd el az almás tölteléket: Keverd össze egy nagy tálban a szeletelt almát, a cukrokat, citromlét, az őrölt fahéjat, szerecsendiót és a sót. Hagyd az almát ázni 30-180 percig. Tedd az almát és a levet egy szűrőbe a tál fölé (hogy a lé belefollyon). Addig hagyd ott az almát, amíg nem kapsz legalább egy fél csésze (120 ml) levet. Egy 960 ml-es, tűzálló csészébe öntsd bele az összegyűlt levet és a 2 evőkanálnyi (28 g) vajat. Tedd mikrohullámú sütőbe és melegítsd magas hőfokon 6-7 percig, vagy amíg összemegy 1/3 csészényire és szirupossá, karamelizálttá válik. (Esetleg tűzhelyen is felmelegítheted.)

 

 

Ez idő alatt vedd ki a másik tésztát a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten 10 percig, hogy megpuhuljon és formázhatóvá váljon. Tedd át a kiszáradt almát egy nagy tálba, és keverd össze a kukoricaliszttel, majd öntsd rá a szirupot. Öntsd az almát és a levét a hűtött tésztába. Puhítsd meg a szélét egy kevés vízzel, majd helyezd az almára a másik adag tésztát. Gyűrd be a felesleges tésztát az alsó alá, majd nyomkodd össze a két réteg szélét az ujjaiddal vagy egy villával. Vágj 5 centiméteres hasadásokat a sütemény közepétől a széle felé, hogy a gőz kiáramolhasson. Fedd le egy fóliával, majd tedd a hűtőbe, amíg előmelegíted a sütőt.

Melegítsd elő a sütőt 220 Cº-ra. Tedd a rácsot a legalsó szintre, és rá a sütőlapot. Tégy alufóliát a sütőlapra a kiszivárgó almalé miatt.

Helyezd a pitét a tepsire, és hagyd sülni körülbelül 45-55 percig, vagy addig, amíg a lé bugyborékolni nem kezd a nyílásokon, és a beszúrt fogpiszkálóval puhának érzed az almát. Takard le a pite szélét alufóliával, hogy meg ne égjen 30 perc sütés után.

Vedd ki a pitét a sütőből, és tedd a rácsra hűlni 3-4 órára. Melegen vagy szobahőmérsékletűen tálald vanília jégkrémmel vagy tejszínhabbal. Szobahőmérsékleten 2-3 napig eláll.

A recept egy 23 centiméter átmérőjű pite elkészítéséhez elegendő.

értékelés