Kedvenc boraink - Borajánló
Szeretnénk a figyelmébe ajánlani azokat a borokat, amiket újonnan fedeztünk fel és megnyerték tetszésünket, vagy legutóbbi kóstoláskor olyan jó formában voltak, hogy lenyűgöztek bennünket a bennük rejlő zamatgazdagságukkal.

Íme két különleges ízvilág:

 

Losonci Bálint
Saszla
/ Megteszi 1600,-

„A saszla a szerintem legkiemelkedőbb patai dűlőben, a Geregben terem. Azért vettük meg a közel 40 éves ültetvényt, mert egyfelől a dűlőn belül is nagyon jó helyen van, kifejezetten vékony a termőréteg, a felszínen is igen köves (andezitmálladék) a terület. Ezenkívül van az ültetvényben kb. 100 tőke mézesfehér (itt margitszőlőnek hívják), igazán ezt akartam kipróbálni. De kíváncsi voltam a saszlára is, az bíztatott hogy svájcbansok jó termelő is készít belőle bort, valamint az az alapelvem, hogy jóízű gyümölcsből jó bor lesz. Október végén szüreteltük, bő 20-as mustfokkal majd másfél napig áztattuk bogyózás után. a tétel egyharmada fahordóban, nagyobbik része pedig tartályban erjedt ki, spontán. Májusban palackoztunk, 650 palack készült. Mivel a pince "alapbora" fehérben, ezért itt nem is gondoltam arra hogy egy komplex bort készítsek a fajtából, egy jól iható, gyümölcsös bort szerettem volna belőle készíteni, és a visszajelzések alapján talán ez sikerült is. 10-12 fokon ajánlom, hogy üdesége, gyümölcsössége domináljon."

Losonczi Bálint

 

 

 

Heumann Pincészet - Villány2007
Portugieser 1200
,-

„Tudom nem túl trendi 2009 őszén egy 2007-es Portugiesert méltatni, mégis megteszem, mert soha nem a kitaposott ösvényt jártuk. Heumannék Siklóson az utóbbi időben sok vörösborral letették a névjegyüket a jegyzett nagyon komoly magyar vörösek közé. Terra Tartaro, Merlot, Cabernet Franc. 2006-ban a Portugiserük olyan formátum volt, hogy az angol Decanter vaktesztjén egy pontot kapott a Bock Royal cuvével, ami ugye nem 1200Ft. Tegnap nyitottam egy 2007eset egy vásárlónk dicsérete után és valóban. Szép érett bor sokkal több rafinériával mint egy átlag portugizi. Szokás szerint a palack felét meghagytam másnapra és akkor jött az igazi meglepetés. Rosék - Portugieserek gyors készítésű akár néhány óra alatt is elfáradó borok, de nem ez. A piros bogyós gyümölcsök mellett megjelentek az érettebb íz jegyek, hosszú fűszeresség és kellemes érintésnyi kesernye. Hihetetlen de komolyabb struktúrájú bort lett belőle, mint frissen nyitva, De kár hogy már csak néhány karton van belőle."

Barta Roland

 

értékelés