Calvados, világhírű borpárlat Normandia tengerpartjáról

Calvados, világhírű borpárlat Normandia tengerpartjáról
A Calvados születését egy több évszázados normandiai legenda szövi át. A legenda szerint a történet egy hajótöréssel kezdődött. Nem akármilyen hajóról van szó, hanem a középkorban óriási, már szinte világméretű hatalommal rendelkező spanyol király egyik hajójáról, az El Salvador névre hallgató lélekvesztőről.

Ahogy a történelem során korábban sem, úgy a hajótörés idejében sem vetette fel ezt a francia tartományt a jólét. A part lakosai gondolkodás nélkül hozzákezdtek a hajó fosztogatásához. Rakomány vagy készlet, szinte mindegy volt, elvitték. Ennek a féktelen fosztogatásnak a során bukkantak rá az El Salvador jelentős mennyiségű almapálinka készletére. Az ital a kóstolást követően osztatlan sikert aratott. Az almapálinka annyira elnyerte újdonsült boldog tulajdonosainak a tetszését, hogy elkezdtek saját maguk is kísérletezni a készítésével. A kísérletezés sikerrel járt, és évtizedek múlva már ipari mennyiségben állították elő.

A név eredetét homály fedi. Egyes elképzelések szerint a név a hajó nevének, az ,,El Salvador”-nak a félrehallásából született. Mások szerint a név utalás annak a partszakasznak a régebbi nevére, ahol legelőször állították elő ezt a bizonyos almapálinkát.

calvados

A Calvados készítése

Napjainkban többféle recept szerint is készítik ezt az italt, viszont az igazán ínyencek kedvence az a változat, amihez vegyesen használnak cukor- és savtartalmú almákat is. A hányatott sorsú Normandia szerencsés ebben a tekintetben: számtalan almafajta képes megteremni ezen a vidéken.

Az előállítás első lépése, hogy az almából kipréselt léből erjesztéses technikával almabort állítanak elő. Már az így készült almabor is fogyasztható, a helyiek szívesen töltik meg vele a poharaikat. A borból lepárlással pálinkát készítenek, viszont ez még nem túlságosan ízletes. Azt a bizonyos zamatot, kizárólag a Clavadosra jellemző különleges ízvilágot ugyanis csak a hordós érlelés garantálja. A jó minőség elérése érdekében a Calvadost minimum két évig szükséges fahordóban érlelni, az ennél hosszabb érlelés pedig tovább javítja az ízvilágot.

Ha megkóstolnád ezt a különleges almabopárlatot és felszolgálnád vendéglátó egységedben, akkor nézz körül a Prémium Italnagykereskedés Online oldalán!

A franciák véleménye szerint a Calvados jótékonyan hat az emésztési folyamatokra, ezért náluk elképzelhetetlen, hogy egy igazán nehéz fogás Calvados kísérete nélkül kerüljön fel az asztalokra. A kellemes ízvilága, a születését átszövő legenda és a több évtizedes törődés miatt a franciák pohárköszöntések alkalmával is előszeretettel fogyasztják. A Calvados nem csak önmagában fogyasztható, hanem kávékülönlegességként is megállja a helyét. Feketekávéval összekeverve egy igazán különleges kávét, a Calva cafét készíthetjük el.

értékelés