-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Édenkert.hu: A hajósi borvidék és borai nem igazán ismertek még a hazai fogyasztók körében. Mit kell tudnunk róla? Mik a borvidék előnyei-hátrányai? Milyen szőlőfajtákat termesztenek?
Talán először mindenkinek a kb. 1500 pincét számláló pincefalu jut eszébe Hajósról, de a löszfalba vájt alsópincék mélyén rejtőző borok is említésre méltóak. A borvidéken kb. ötszáz hektár szőlőt művelnek. Talaj- és klímaviszonyai a régión belül a legkedvezőbbek, az átlagosnál több a napsütéses órák száma, magasabb a hőösszeg és a környezetéhez képest nagyobb a tengerszint feletti magassága, ami csökkenti a tavaszi és a téli fagyok előfordulását, azok károsító hatását. A borvidék nagyobb részén lösztalaj, helyenként a réti agyagon lepelhomok található. A löszön és a löszös homokon kialakult talajok rendkívül kedvezően befolyásolják a borok íz-, illat-, zamatanyagait, a kedvező hő- és fényviszonyok teszik lehetővé a mély színű, tüzes, gyümölcsös ízű, bársonyos vörösborok, illetve a fűszeres, savakban gazdag, csillogó fehérborok készítését. Ugyanakkor Hajóson kedvezőek a feltételek az édes, kései szüretelésű fehér- és vörösborok termelésére is.
Hajós: a régi és az új pince
A legelterjedtebb fajták: Chardonnay, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Kékfrankos, Zweigelt, Oportó, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka.
Elvétve található még: Királyleányka, Szürkebarát, Pinot noir, Pinot blanc, Kunleány, Kövidinka, Bianca, Merlot, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, stb.
A Hajósi Cabernet bor tett szert nagyobb ismertségre.
Édenkert.hu: Meghatározó-e a sváb identitás a borok készítésében? Eltér-e a környékbeli alföldi borkészítéstől?
A „német precizitás” jelen van kis városunkban, tehát szerintem meghatározó a sváb identitás. A XVIII. században betelepült „kékkötényes” német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a borvidék jó hírének, rangjának növekedéséhez. Esetleg apró technológiai eltérések lehetnek, amik nem számottevők. A betelepülés időszakában lehettek nagyobb differenciák is, de az idő múlásával és a technikai háttér fejlődésével ezek szép lassan elhalványultak.
Édenkert.hu: Hogyan, miért kezdtél foglalkozni a szőlőtermesztéssel, borászkodással?
Először is ezért kezdtem el, mert rá voltam kényszerítve, azaz kiskoromtól kezdve jártunk a családi szőlőbe kapálni, stb., illetve a pincébe segédkezni a borkészítésnél. Aztán apám már hosszú ideje Ausztriában (Ruston) dolgozik egy borászatnál - én is dolgoztam egy évet itt - ahonnan az alapokat kaptuk, sőt annál sokkal többet is. Most már szeretem is nagyon csinálni, talán értek is hozzá. Főiskolán Kecskeméten is ezt tanulom.
Édenkert.hu: Milyen fajtákat termesztetek? Miért ezekre a fajtákra esett a választásotok?
Még csak ¾ hektáron gazdálkodunk, ami nem enged meg túl nagy fajtakínálatot a helyszűke miatt. Túlnyomórészt Kékfrankos és Szürkebarát szőlőt művelünk, de található még Cabernet, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Pinot noir, Sauvignon is.
A Kékfrankos ültetvény már régóta meg van, ebből lett a zászlósborunk, talán a fajta gyümölcsössége miatt esett rá a választás. Ahol apám dolgozik, ott a Szürkebarátból édes bort csinálnak, ezért próbáltuk ki mi is itthon. A többit kísérletként telepítettük, hogy lássuk, később mivel érdemes foglalkozni.
Édenkert.hu: 2008 tavaszi Orbán-napi borversenyen a 4 nevezett borból 4 aranyérem elhozásával elnyerted a fél méter magas, Szent Orbánt ábrázoló vándordíjat, gratulálunk hozzá!
A vándordíj 120 cm magas, de nem 4 aranyéremért kaptam, hanem a legjobb kistermelői borért, azaz locsolóbor lett a borom. Az eredményhirdetésen, Orbán napon a 4 legjobb borral (a legjobb kistermelői vörös és fehér, valamint a legjobb nagytermelői vörös és fehér) meglocsoljuk Szent Orbán szobrát a jövő évi jó termés reményében. Ez egy régi hagyomány.
A borról aranyérmet nyert még a Borvidéki Borversenyen és a Borrégiós Borversenyen is, ami rendkívül nagy elismerést jelent számomra. Ezenkívül az idei Orbán-napon a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend borlovaggá avatott, ami nagy elismerés azért is, mert talán ilyen fiatalon még senkit nem avattak lovaggá. A szobor karján lóg a medál, amit ezért a címért kaptam.
Édenkert.hu: Mi megkóstolhattuk 2007-es Kékfrankos nyertes bort, mit kell tudnunk róla?
Ez egy Kékfrankos bor, préselés után 3 hónapig műanyag tartályban tartottuk, majd fejtés után 1 évig barique hordóban érleltük, aztán lepalackoztuk és most az ún. utóérlelés folyamatában van az alsó pince hűvösében. A hordó már háromszor töltött, tehát már nem ad ki magából annyi „barique-ízt”, de ennek a bornak nincs is szüksége többre, így teljes 100%-ban Kékfrankos szőlőből készült.
Édenkert.hu: A kóstoló zsűrit két pártra osztotta a 2007-es édes Szürkebarát borotok. Hogyan és kinek készült ez a tétel?
Elsősorban az édeskés ízvilágot kedvelő közönségnek készül, legfőképp a hölgyeknek, lágy, könnyű, kis desszertbor, kevés alkohollal.
A hogyanról annyit, hogy későn szüreteljük, általában november elején, magas cukorfokkal (mindig 25 cukorfok felett). Ezt a sok cukrot a must nem tudja kierjeszteni és ez azt eredményezi, hogy édes marad a bor. Leforrás után kénnel stabilizáljuk és palackozzuk. Tehát nem sűrítménnyel készül, ahogy a piacon lévő édes borok többsége.
Édenkert.hu: Ha jók az értesüléseim, egyéb borkülönlegesség is készül pincétekben. A jégborra gondolok. Milyen gyakran készül? Hogyan?
A jégbor tényleg különlegesség. Különlegesen jó évjáratnak, fajtaválasztásnak, időjárásnak kell lenni ahhoz, hogy jégbort lehessen csinálni. Csak teljesen egészséges szőlőből lehet készíteni, ami nehéz, mert sokáig (decemberig) kint kell hagyni, és ilyenkor már nagy a botrytis- és rothadásveszély. Megfelelő fajtát kell választani, ami bírja a fagyokat úgy, hogy nem potyog le a bogyója, kevésbé rothadékony és vastag a bogyó héja. Aztán még a szüret is nehéz dolog, mert minimum -7 fokban kell szedni a szőlőt, aztán a feldolgozó sem lehet melegebb, mert még fagyott állapotában le kell préselni, mert csak így marad benne az a különleges „jég-íz”. Csak ritkán jön össze minden körülmény a jégborkészítéshez.
Édenkert.hu: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
A közeljövőben szeretnék pályázati úton pénzhez jutni és bővíteni a családi pincét.
Édenkert.hu: Hol lehet hozzájutni a boraitokhoz? Látogatható-e a pincétek? Mikor érdemes Hajósra látogatni?
Csak és kizárólag a pincénkben kapható egyelőre a borunk. Telefonos egyeztetés után bárkit fogadok a pincében, de nyitva tartási időnk nincsen. Talán Orbán-napon érdemes a leginkább Hajósra látogatni, hiszen ilyenkor van nyitva a legtöbb pince, ilyenkor mindenki egy kicsit szívesebben is látja a pincéjébe betérő vendégeket, mert senki nem dolgozni megy ki, hanem csak szórakozni.