Milyen betegségek érintik az avokádófát?

Milyen betegségek érintik az avokádófát?
Ha kertünkben avokádót termesztünk ajánlatos ismernünk azokat a betegségeket, amelyek megtámadhatják a termő fát. Nézzük, hogy melyek ezek a betegségek!

 

Az avokádófa lehetséges betegségei

 

Az avokádó tudományos nevén Persea americana, a Lauraceae (babérfélék) családjába tartozik. Őshonos Közép- és Dél- Amerikában valamint Mexikóban, de termesztik számos trópusi és szubtrópusi területen is. Az avokádót, más elnevezésén alligátorkörtét vagy avokádókörtét, desszertek, krémek, saláták és más ínyencségek készítésére használják, de kozmetikai termékek is készülnek belőle. Egykor luxus élelmiszernek számított, és csak a királyok illetve más előkelőségek asztalára kerülhetett. Ma már az egész világon elterjedt, és az egészséges táplálkozás tartozékának tekintik.

Brazíliában az avokádót belekeverik a fagylaltokba, sajátos ízt adva a finomságnak. Tudnunk kell, hogy az avokádó egy gyümölcs, amely értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, nem pedig zöldség, mint ahogy azt egyesek hiszik. Sokféleképpen elkészíthető gyümölcs, számtalan ételrecept alapösszetevője.

Éppen ezért „kifizetődő” termesztenünk ezt a hasznos növényt. Az avokádófa ültetése feledhetetlen élményt nyújthat minden korosztály számára. Azonban mindennek alapvető feltétele az, hogy megismerjünk mindent az avokádófa fejlődéséről és a betegségekről, amelyek megtámadhatják, mert akkor tudni fogjuk a védekezés módját is.

 

Avokádós-finomság

 

Az avokádófa betegségei


Örökzöld fa, magassága a 18 métert is elérheti. A mag elütetésétől számítva körülbelül 10-15 év is eltelhet, amíg termővé válik. Egy avokádófa évente 150-200 gyümölcsöt érlel. A jó vízelvezetésű talajt kedveli, ezért ügyeljünk arra, hogy a talaj amibe ültettük mindig nedves legyen, de a túlöntözést megsínyli. Nem hideg- és fagytűrő, a szórt fényt kedveli leginkább. Olyan külső tényezők befolyásolhatják az avokádófa fejlődését, mint az állatok, az élősködők vagy a nem megfelelő talaj okozta betegségek. Nézzünk meg néhányat ezek közül:

 

A fitoftórás gyökérrothadás


A fitoftórás gyökérrothadás, más néven gyűrűsrothadás, egyfajta gombás betegség, amelyet a talajszint alatt található élőskődő gomba a Phytophtora cinnamomi okoz. A fertőzés következtében a gyökérzet fekete és érzékeny lesz. Az élősködő megtámadhatja a fa törzsét is, amely kéregelhalás formájában jelentkezik. Gyorsan terjed, ha nem kezelik időben. A korai stádiumban észlelt betegség megállítható, ha kimetsszük a megfertőzött szöveteket.

 

Antraknózisos gyümölcsrothadás


Ezt a betegséget a Colletotrichum gloeosporoides nevű gomba okozza. A fiatal szárat, levelet, virágot és gyümölcsöt fertőzi meg, és pusztítja el. A fertőzött gyümölcsön sötét, foltszerű bemélyedések jelennek meg, amelyek gyorsan terjednek. A gombaölő szerek rendszeres alkalmazásával hatékonyan lehet kezelni az antraknózist, így megakadályozhatjuk az avokádófa gyümölcsének rothadását.

 

Lisztharmat


Az avokádófa lisztharmat okozta betegsége súlyossá válhat, ha elhanyagoljuk a kezelést. A levelek fonákján sötétzöld vagy lilás- barna, a felső oldalukon pedig sárgászöld foltok jelennek meg, majd egy fehér vagy szürke porszerű kitüremkedés lesz látható rajtuk. Permetezzük be a leveleket lisztharmat elleni hivatalosan jóváhagyott gombaölő szerrel, így megállíthatjuk a fertőzés elterjedését.

 

avocado_width
Egészséges avokádó fa

 

 

Az avokádó fekete csíkossága


A betegség jellemzője, hogy az avokádófa törzsén és fiatal hajtásain fekete csíkok jelennek meg, a levelek elsárgulnak, a termés pedig gyér. A tünetek közé soroljuk a fa kérgének elhalását vagy elváltozását, ami komoly gondot jelent a termesztő számára. Hatékony beavatkozás lehet a talaj fertőtlenítése vagy a megfelelő öntözés, így megakadályozhatjuk, hogy a betegség elpusztítsa a fát.

 

ASBV (Avocado sunblotch viroid)


A sunblotch-ként ismert vírus megbetegíti az avokádófa kérgét és gyümölcsét, melyeken színes csíkok jelennek meg. A leveleken is kialakulhatnak fehér vagy sárga foltok. Ez a betegség általában fertőzött magvak révén terjed, ezért már ezek beszerzési forrásánál kérjünk igazolást a magok vírusmentességéről.

Az avokádófa betgségeit és kórokozóit minden termesztőnek ismernie kell, hogy hatékonyan védekezhessen ellenük. A fa áldozatul eshet az erős napsütésnek, a fagynak, a fertőzéseknek, a rovaroknak, az atkáknak, a meztelen csigáknak és egyéb kártevőknek.


Nagyon fontos, hogy még az ültetés előtt tanulmányozzuk az avokádófa lehetséges betegségeit, hogy felismerhessük és kezelhessük őket.

értékelés